Belgen poetsen Spitsbergen

Nieuws

Belgen poetsen Spitsbergen

Negen Belgische jongeren hebben deze zomer langs de kusten van Agardhbukta op Spitsbergen afval verzameld dat door de oceaanstromingen was aangespoeld.

De gouverneur van het Noorse Spitsbergen steunt vrijwilligers die de kuststroken schoonmaken en spoort touroperators aan om zo’n actie op te nemen in het reisprogramma. Op de stranden spoelt voortdurend afval aan dat meestal afkomstig is van schepen. Rendieren kunnen met hun gewei verstrikt raken in visnetten en kabels. In de magen van dode zeevogels wordt vaak plastic aangetroffen.
De overige kusten van Spitsbergen worden genoeg geruimd, en daarom trokken de negen jongeren naar Agardhbukta, de oostkust van Spitsbergen, omdat daar zelden of nooit afval geruimd wordt. De overheid leverde vuilniszakken en haalde al het afval op dat verzameld werd op een afgesproken plaats. De Belgen zijn ook naar Colesbukta in het binnenland gestapt, een verlaten Russische mijnsite die bezaaid is met allerlei afval. Ook daar verbleven de negen een dag om afval te verzamelen.