Belgen verdeeld over Defensie

Nieuws

Belgen verdeeld over Defensie

Belgen verdeeld over Defensie
Belgen verdeeld over Defensie

In een recente opiniepeiling werd gepeild naar twee belangrijke aspecten in verband met de toekomst van de Belgische Defensie: buitenlandse interventies en de oprichting van een Europees leger. MO* biedt u de cijfers.

Link

Lees hier de fact sheet uitgebracht door het Vlaams Vredesinstituut!

Ongeveer de helft van de Belgen is het eens met de stelling dat ‘het Belgisch leger minder moet deelnemen aan buitenlandse interventies’. Ongeveer een derde van de Belgen gaat daar niet mee akkoord en ongeveer 18 procent heeft geen mening.

De cijfers zien er gelijkaardig uit met betrekking tot de oprichting van een Europees leger. Meer dan een kwart gaat niet akkoord met de stelling dat ‘de lidstaten van de EU een Europees leger moeten oprichten’ en bijna een vijfde heeft geen mening.

Politieke partijen

De meningen over beide onderwerpen verschillen danig wanneer de respondenten die een mening hadden, worden opgesplitst per politieke partij. Vooral mensen die aangeven te stemmen voor CD&V en Open VLD lijken vast te houden aan het belang van buitenlandse missies en mensen die zeggen te stemmen voor Open VLD en PVDA zijn de sterkste voorstanders van een Europees leger.

De Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep M2P) voerde in maart 2014 een representatieve survey uit bij meer dan 2000 Belgen over de stellingen die zouden worden opgenomen in de Stemtest2014 van de VRT en De Standaard. In opdracht van het Vlaams Vredesinstituut werden de resultaten geanalyseerd met betrekking tot de stelling over de regels inzake wapenexport (onderzoeksopzet). Met betrekking tot de opinies van de Belgen over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen bracht het Vredesinstituut eerder al een factsheet uit.