‘Uitstekend nieuws voor de bescherming van het milieu en de gezondheid van boeren en consumenten buiten Europa’

België neemt voortouw in Europa met exportverbod op giftige pesticiden

Aqua Mechanical / Wikimedia (CC BY 2.0)

 

België heeft een belangrijk Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de export verbiedt van pesticiden die in de EU al verboden zijn voor gebruik. Het verbod wordt toegejuicht door een coalitie van ngo’s die zich inzet voor de geleidelijke eliminatie van synthetische pesticiden.

Na weken van onderhandelingen heeft de Ministerraad vrijdag het voorstel van ministers Zakia Khattabi en Frank Vandenbroucke goedgekeurd. Volgens de ngo’s neemt België zo het voortouw in Europa, samen met Frankrijk. Mogelijk volgt ook Duitsland later dit jaar.

Mijlpaal

‘Het is uitstekend nieuws voor de bescherming van het milieu en de gezondheid van boeren en consumenten buiten Europa. Het is een mijlpaal in de overgang naar duurzame voedselsystemen’, zegt Jonas Jaccard, beleidsmedewerker bij Humundi en trekker van de campagne.

‘Onze regering zet het recht op gezond voedsel en een gezond leefmilieu voor iedereen boven de financiële belangen van enkele multinationals.’

‘Onze regering zet het recht op gezond voedsel en een gezond leefmilieu voor iedereen boven de financiële belangen van enkele multinationals’, reageert Suzy Serneels, beleidsmedewerker Voedselsystemen bij Broederlijk Delen. ‘Dit is een belangrijke stap in de lange strijd die we samen met onze partners in het Globale Zuiden voeren om het gebruik van synthetische pesticiden geleidelijk uit te faseren en de gevaarlijkste te elimineren.’

Het streven van de koepel van ngo’s is een algeheel verbod op de productie en export van verboden pesticiden in de hele Europese Unie, al beseffen ze dat de weg nog lang kan zijn.

‘In België stuitten we al op sterk verzet van de industrie, die allerlei voorwendsels gebruikte om strengere regelgeving tegen te houden. Op EU-niveau zal het verzet nog sterker zijn’, zegt de koepel in een verklaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.