België 24ste in milieurangschikking

Nieuws

België 24ste in milieurangschikking

20 mei 2010

België eindigt op een 24ste plaats bij een vergelijking van de milieuprestaties van 29 Europese landen. De groene kampioen van Europa is Zweden, op de voet gevolgd door Zwitserland en Noorwegen. Griekenland is hekkensluiter.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het tijdschrift Reader’s Digest in zijn juninummer publiceert. ‘Voor België lijkt te gelden dat de politieke problemen van het land momenteel de voorrang krijgen boven een beter milieu’, zegt Oele Steenks, hoofdredacteur Benelux van Reader’s Digest.
In de rangschikking houdt België enkel Estland, Hongarije, Luxemburg, Bulgarije en Griekenland achter zich. Buurland Duitsland bekleedt de zesde plaats, Frankrijk de negende plaats en Nederland is twintigste.

Mondiale voorhoede

Op basis van de internationale milieurapporten die Reader’s Digest selecteerde blijkt dat Europa als geheel tot de mondiale voorhoede behoort. De capaciteit voor de productie van groene stroom zal van vitaal belang zijn bij het vasthouden van deze positie.
‘We staan aan het begin van een tijdperk waarin elk van ons elektriciteit kan opwekken om die te delen met anderen via een supernetwerk, net zoals we nu informatie produceren en delen via internet’, zegt Jeremy Rifkin, energieadviseur van veel EU-regeringen, in Reader’s Digest. ‘Europa beschikt over de kennis om die omslag naar duurzame energie als eerste te maken en de wereld voor te gaan naar een nieuw economische tijdperk.’