Belgische denktanks bij absolute wereldtop

Nieuws

Belgische denktanks bij absolute wereldtop

De Belgische denktank Bruegel staat op de achtste plaats in de rankschikking van meest invloedrijke denkanks ter wereld. De ranking is opgesteld door de Universiteit van Pennsylvania. Ook de International Crisis Group en het Centre for European Policy Studies –beide met hoofdzetel in Brussel– hebben een plaats in de top-25.

Voor het rapport 2012 Global Go To Think Tanks Rankings and associated trends report contacteerde de universiteit meer dan zesduizend denktanks wereldwijd. De rangschikking gebeurde op basis van input van 1950 academici, beleidsmakers, journalisten en regionale en thematische specialisten.

De absolute nummer één is de Amerikaanse Brookings Institution, gevolgd door het Britse Chatham House en het Carnegie Endowment for International Peace. Verder in de top-10: Amnesty International (7), de Rand Corporation (9) en het Londense International Institute for Strategic Studies (10).

Op de achtste plaats staat Bruegel. De economische denktank is opgericht in 2005 en wordt voorgezeten door Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de Europees Centrale Bank. De naam verwijst naar schilder Pieter Bruegel.

Egmont, het Koninklijk Instituut voor Internationale Relaties, staat op de 114de plaats in de wereldwijde rangschikking en op de 31ste plaats in West-Europa.