Bescherming monarchvlinder begint aan de wieg

Nieuws

Bescherming monarchvlinder begint aan de wieg

Bescherming monarchvlinder begint aan de wieg
Bescherming monarchvlinder begint aan de wieg

IPS

13 januari 2017

Canadese onderzoekers hebben de verschillende geboorteplaatsen van de monarchvlinder achterhaald, vitale informatie om de soort te redden van de ondergang.

Onderzoekers van de universiteit van Guelph in Canada hebben de geboorteplaatsen van de monarchvlinder nauwkeurig kunnen aanwijzen. Hiervoor onderzocht het team de ‘vingerafdrukken’ op de vleugels van vlinders die sinds 1975 werden verzameld.

Elke herfst trekt de monarchvlinder van het Middenwesten van de Verenigde Staten (VS) naar Mexico om er te overwinteren. De biologen waren dan ook verrast toen ze ontdekten dat de vlinder over heel Noord-Amerika en ook Canada geboren wordt.

‘We dachten dat het overgrote deel van de monarchvlinders afkomstig is uit het Middenwesten van de VS’, zegt hoofdauteur Tyler Flockhart. ‘Dat bleek slechts 38 procent te zijn. Als we enkel focussen op deze regio voor het behoud van de soort, dreigen we heel wat vlinders mis te lopen.’

Heel Noord-Amerika

De studie die deze maand is verschenen in Global Change Biology, is de eerste om in kaart te brengen waar de monarchvlinder zoal geboren wordt.

De populatie monarchvlinders is in de afgelopen twintig jaar met meer dan 90 procent gedaald.

Volgens de resultaten heeft 12 procent van de insecten zijn wieg staan in het Noordwesten van de VS en de Canadese Prairies, 17 procent wordt geboren in Centraal Amerika en Ontario, 15 procent in het Noordoostelijke kustgebieden, 11 procent in Zuid- en Centraal-Amerika en 8 procent in de oostelijke staten.

Volgens coauteur Ryan Norris moeten behoudsactiviteiten daarom meteen focussen op heel Noord-Amerika, niet enkel op het Middenwesten. De populatie monarchvlinders is in de afgelopen twintig jaar met meer dan 90 procent gedaald.

Grootschalige landbouw in het Middenwesten van de VS is nefast voor de zijdeplant, het belangrijkste voedsel voor de rupsen van de monarchvlinder. Ook het gebied in Mexico dat de belangrijkste habitat vormt voor de vlinder in de winter, krimpt steeds verder.