Beter opgeleide vroedvrouwen kunnen duizenden baby's redden

Nieuws

Beter opgeleide vroedvrouwen kunnen duizenden baby's redden

Beter opgeleide vroedvrouwen kunnen duizenden baby's redden
Beter opgeleide vroedvrouwen kunnen duizenden baby's redden

IPS

04 juni 2014

Als meer vroedvrouwen een degelijke opleiding krijgen, kunnen ze twee derde van de overlijdens van jonge moeders en baby's voorkomen. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN).

Het rapport State of the World’s Midwifery werd gisteren door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), de Internationale Confederatie van Vroedvrouwen (ICM) en de Internationale Gezondheidsorganisatie (WHO) gepresenteerd in New York.

Een van de conclusies is dat vroedvrouwen die getraind worden zoals de internationale standaarden voorschrijven, 87 procent van de noodzakelijke zorg voor moeders en pasgeborenen op zich kunnen nemen. Op die manier zouden ze twee derde van de overlijdens onder jonge moeders en baby’s kunnen voorkomen.

Centrale rol

Vroedvrouwen brengen immers niet enkel baby’s ter wereld maar spelen een centrale rol in het verschaffen van essentiële informatie over seksuele gezondheid, voortplanting en de zorg voor jonge moeders en hun pasgeborenen. Deze kennis en zorg is vaak niet aanwezig in arme en achtergestelde gemeenschappen.

Het rapport berekende dat meer investeringen in de opleiding van vroedvrouwen een goede return on investment zouden opleveren.

“Vroedvrouwen dragen bij aan de gezondheid van moeders, kinderen en het welzijn van volledige dorpen”, zegt arts Babatunde Osotimehin van UNFPA. “De toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg is een basisrecht. Investeren in goede vroedvrouwen is essentieel om dit recht voor elke vrouw ter wereld mogelijk te maken. “

Lagelonenlanden

Moeder- en kindersterfte zit sinds 1990 in een dalende trend wereldwijd, maar toch blijven de absolute cijfers hoog. In 2013 zouden naar schatting 289.000 vrouwen en 2,9 miljoen pasgeborenen gestorven zijn aan de gevolgen van een complicatie of door onhygiënische omstandigheden tijdens de bevalling.

Deze zaken zijn eenvoudig te vermijden als de nodige kennis over nazorg voor jonge moeders aanwezig is of getrainde vroedvrouwen assistentie kunnen bieden tijdens de bevalling.

Het pas vrijgegeven rapport bevat gegevens over 73 landen met lage en middeninkomens die samen goed zijn voor 96 procent van de totale moedersterfte, 91 procent van de miskramen en 93 procent van de babysterfte.