"Bevolkingsgroei is troef voor armste landen"

Nieuws

"Bevolkingsgroei is troef voor armste landen"

Sanjay Suri

11 mei 2011

De bevolking van de 48 armste landen van onze planeet kan tegen 2050 meer dan verdubbelen, tot ongeveer 2 miljard mensen. Dat is een probleem, maar bij de juiste economische aanpak ook een troef. Dat is te horen op de Top van de Minst Ontwikkelde Landen in Istanboel.

“De bevolkingsgroei in de Minst Ontwikkelde Landen ligt hoger dan in andere ontwikkelingslanden”, zegt Babatunde Osotimehin, het hoofd van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). “We zien een groeitrend van 3 tot 3,5 procent. Als die groei zo blijft aanhouden, tellen we in 2050 2 miljard inwoners in de Minst Ontwikkelde Landen.”

Demografisch dividend

In landen waar de bevolking zo snel groeit, neemt de armoede meestal ook toe, geeft Osotimehin toe. “We moeten die verarmingstrend ombuigen. Als dat lukt, zie je ook altijd dat de armoede afneemt”, zegt Osotimehin. Groeilanden als China en India konden volgens hem vaststellen dat een grote, jonge bevolking niet alleen meer monden om te voeden betekent, maar ook meer arbeidskracht en creativiteit.

“De Minst Ontwikkelde Landen kunnen in de toekomst profiteren van dat demografisch dividend”, oordeelt Osotimehin. “Als ze het juiste onderwijs- en gezondheidsbeleid voeren en ervoor zorgen dat iedereen aan de bak komt, zal hun productiviteit stijgen. Maar als die dingen uitblijven, zullen de jonge mensen gewoon herhalen wat hun ouders deden. Ze zullen veel kinderen blijven krijgen en de armoedespiraal zal niet stoppen.”

Meisjes

Ook de rest van de wereld draagt een verantwoordelijkheid. De armste landen zullen zich alleen voorspoedig kunnen ontwikkelen en hun jonge bevolking voldoende kansen bieden als er een eerlijker internationaal handelssysteem komt. Daarmee zijn ongeveer alle deelnemers aan de top in Istanboel het eens.

Het Wereldbevolkingsfonds rekent een en ander nauwkeurig voor in een nieuw rapport, Bevolkingsdynamiek en Armoede in de Minst Ontwikkelde Landen. Volgens het rapport zijn bijna 540 van de 900 miljoen mensen die nu in de armste landen leven, jonger dan 25. Investeringen in die snel groeiende bevolkingsgroep zijn cruciaal om de economische groei in de Minst Ontwikkelde Landen aan te zwengelen. Landen die ervoor zorgen dat ook meisjes goed onderwijs krijgen, gezond blijven en over de nodige voorbehoedsmiddelen beschikken, kunnen op een extra ontwikkelingsimpuls rekenen.