Milieueffecten moeten opnieuw onderzocht worden

Biden herstelt historische milieuwet na uitholling door Trump

The White House (CC BY 3.0 US)

Wanneer de overheid in de VS nieuwe autosnelwegen, pijpleiding of andere infrastructuur wil laten bouwen, moet ze opnieuw eerst de gevolgen daarvan voor het milieu onderzoeken. President Joe Biden herstelt zo belangrijke milieuregels, die onder zijn voorganger Trump werden afgeschaft.

Al sinds 1970 geldt in de Verenigde Staten de National Environmental Policy Act, kortweg NEPA. Die wet bepaalt dat de overheid bij grote infrastructuurprojecten eerst de milieueffecten moet onderzoeken.

Maar onder de regering-Trump werd de wetgeving vleugellam gemaakt. Veel projecten werden vrijgesteld van het goedkeuringsproces, dat te omslachtig en schadelijk voor de economie zou zijn. Ook met ‘indirecte’ klimaateffecten hoefde geen rekening meer te worden gehouden.

Biden

Dinsdag heeft het Witte Huis aangekondigd dat de belangrijkste beschermingen in de wet nu weer van kracht worden. Federale agentschappen moeten voortaan rekening houden met de ‘directe, indirecte en cumulatieve’ effecten van hun beslissingen op het milieu. Ook de klimaateffecten moeten voortaan mee beoordeeld worden.

Vorige week nog kondigde zijn regering nieuwe olie- en gasvergunningen aan, tot afgrijzen van klimaatactivisten.

Met de stap probeert Biden alsnog zijn milieubeleid door te drukken, ondanks de grote inflatie en energietekorten. Vorige week nog kondigde zijn regering nieuwe olie- en gasvergunningen aan, tot afgrijzen van klimaatactivisten.

Historische wet

De NEPA geldt als historische wet, die veel navolging kreeg in andere landen. In de voorbije decennia gaf hij milieuactivisten en lokale gemeenschappen munitie om schadelijke projecten te stoppen.

‘NEPA vormt al sinds 1970 het fundament van onze milieuwetgeving’, zegt Rosalie Winn, advocate bij het Amerikaanse Environmental Defense Fund. ‘De wet zorgt ervoor dat de federale overheid de milieueffecten van industriële projecten zorgvuldig in overweging neemt en geeft gemeenschappen een stem in wat er in hun buurt wordt gebouwd. Deze beslissing is een cruciale stap, die de de essentiële waarborgen van NEPA herstelt om huidige en toekomstige generaties te beschermen.’

De Amerikaanse Kamer van Koophandel is niet te spreken over de beslissing van Biden: ‘De NEPA-regels zullen het moeilijker om de gasprijzen te verlagen, te investeren in hernieuwbare energie of moderne infrastructuur te bouwen’, zegt ze in een reactie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.