Wereldwijd waren 79,5 miljoen mensen ontheemd in 2019

Bijna 1 procent wereldbevolking op de vlucht

David Mark / Pixabay

Wereldwijd waren 79,5 miljoen mensen ontheemd vorig jaar, bijna 1 procent van de wereldbevolking. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr).

In 2019 kwamen er 8,7 miljoen mensen bij die gedwongen hun huis moesten verlaten, door oorlog, honger of andere omstandigheden. De meeste van hen wonen in ontwikkelingslanden.

‘Bijna tachtig miljoen is het hoogste aantal sinds de Unhcr deze statistieken systematisch bijhoudt’, zei Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Unhcr, bij de bekendmaking van de cijfers. Hoewel ontheemding alle landen treft, blijkt uit de cijfers dat arme landen 85 procent van alle vluchtelingen opvangen.

Syrië

De stijging van 70,8 miljoen mensen aan het einde van 2018 naar bijna 80 miljoen nu, is hoofdzakelijk te wijten aan twee factoren, zegt de Unhcr. De eerste is de zorgwekkende nieuwe ontheemding in de Democratische Republiek Congo, de Sahel, Jemen en Syrië. In dat laatste land heerst al tien jaar oorlog, wat 13,2 miljoen mensen op de vlucht joeg (een zesde van het wereldwijde totaal). 

‘Bijna tachtig miljoen is het hoogste aantal sinds de Unhcr deze statistieken systematisch bijhoudt’

De meeste mensen blijven dicht bij huis. Ongeveer 73 procent van de bijna 80 miljoen ontheemden verblijft in een buurland.

Zeven van de tien ontheemden komt uit Syrië, Venezuela, Afghanistan, Zuid-Soedan en Myanmar. “Als de crises in deze landen voorbij zouden zijn, zou voor 68 procent van de mensen die wereldwijd ontheemd zijn, een oplossing in zicht zijn”, zei Grandi.

Kinderen

De VN schatten dat er onder de bijna 80 miljoen ontheemden 30 tot 34 miljoen kinderen zijn. Het VN-rapport telt alle grote vluchtelingenpopulaties mee, inclusief 5,6 miljoen zijn Palestijnse vluchtelingen die geregistreerd zijn bij het VN-Bureau voor Palestijnse Vluchtelingen (Unrwa).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift