360.000 Syrische burgers zonder noodhulp opgesloten in niemandsland

24 hulporganisaties waarschuwen voor escalatie

Vierentwintig hulporganisaties waarschuwen voor de escalerende toestand in Syrië, waar meer dan 300.000 burgers in Aleppo en naar schatting 60.000 in de regio Manbij al drie weken zonder noodhulp zitten. Een catastrofe met onmetelijk menselijk leed nadert met rasse schreden. 

  • © OXFAM/Pablo Tosco/2013 © OXFAM/Pablo Tosco/2013
  • © OXFAM/Pablo Tosco/2013 © OXFAM/Pablo Tosco/2013
  • © OXFAM/Pablo Tosco/2013 © OXFAM/Pablo Tosco/2013

Volgens de organisaties, waaronder Oxfam, Save the Children, World Vision en Christian Aid, zijn in Aleppo onlangs vijf medische centra gebombardeerd. De laatste aanvoerroute naar het deel van Aleppo dat in handen is van de oppositie wordt al sinds 7 juli versperd door het Syrische leger.

‘Het voedsel is naar verwachting binnen een paar weken op’, waarschuwen de organisaties.

‘Ook een warenhuis met voedsel is aangevallen. Daarbij zijn bijna 10.000 voedselpakketten verwoest. Brandstof, van essentieel belang voor medische centra en waterpompen, is nog nauwelijks beschikbaar.’

Hongerdood

‘In Manbij, Aleppo, Idleb, Daraya en elders in het land is er een zorgwekkend gebrek aan voedsel en medische zorg’, zegt Sonya Khush, directeur van Save the Children. ‘Als de gewapende partijen de weg niet vrijmaken voor humanitaire hulp, zullen vrouwen, kinderen en mannen verhongeren.’

‘Als de gewapende partijen de weg niet vrijmaken voor humanitaire hulp, zullen vrouwen, kinderen en mannen verhongeren.’

In Daraya rukten de Syrische regering en geallieerde strijdkrachten op 11 juli verder op naar de stad, waardoor vierduizend burgers werden afgesneden van water en landbouwgrond. Daraya wordt al langer dan vier jaar belegerd door de Syrische regeringstroepen.

De plaatselijke bevolking moest in die tijd leven van ontoereikende landbouwproductie.

‘Deze laatste ontwikkeling betekent dat de enige consistente voedselbron van de bevolking er niet meer is’, zegt Yarub Al-Shiraida, land-directeur van hulporganisatie Syria Relief.

‘Mensen leden al aan ondervoeding. Dit dreigt uit te lopen op een nieuw Madaya.’ In Madaya leidde de belegering in december tot minstens 86 doden door honger.

Luchtaanvallen

In Idleb nam het aantal luchtaanvallen in de afgelopen weken sterk toe. Daarbij werden huizen van burgers en infrastructuur vernield. Ongeveer 3500 gezinnen zijn gevlucht naar aangrenzende districten.

De Verenigde Naties hebben afspraken gemaakt over betreding van alle belegerde gebieden, sinds de oprichting van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG).

‘We wijzen alle betrokken regeringen –in het bijzonder die van de VS en Rusland als medevoorzitters van de ISSG die in Genève vergadert– op hun verantwoordelijkheid om de naleving van die afspraken af te dwingen’, zegt Frances Guy van Christian Aid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift