Bijna alle scholen in Soedan gesloten door geweld

Nieuws

In heel Afrika is het aantal gewelddadige aanvallen op scholen en onderwijs aan het stijgen

Bijna alle scholen in Soedan gesloten door geweld

Bijna alle scholen in Soedan gesloten door geweld
Bijna alle scholen in Soedan gesloten door geweld

IPS

30 mei 2024

De aanvallen op scholen en onderwijsinstellingen in Soedan zijn verviervoudigd sinds het begin van het conflict in april vorig jaar. De meeste scholen in het land zijn nu gesloten, en ngo’s waarschuwen voor een diepe onderwijscrisis in het land.

GPE/ Kelley Lynch (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Een Soedanese school in betere tijden. Ondertussen zijn de meeste scholen gesloten omwille van de oorlog in het land.

GPE/ Kelley Lynch (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Sinds de start van de burgeroorlog telden hulporganisaties minstens 88 gewelddadige aanvallen op scholen. Daarbij waren onder meer dodelijke luchtaanvallen, marteling, moord en ontvoering van docenten en seksueel geweld tegen studenten. Scholen werden ook bezet door gewapende groepen of gebruikt als wapenopslagplaatsen.

Save the Children is één van de hulporganisaties die waarschuwen dat het land aan de vooravond staat van de ergste onderwijscrisis ter wereld. De meerderheid van de scholen is gesloten, waardoor ruim 18 van de 22 miljoen kinderen in het land nu al ruim een jaar zonder onderwijs zitten.

Heel Afrika

Soedan is niet alleen: in heel Afrika is het aantal gewelddadige aanvallen op scholen en onderwijs aan het stijgen. In februari toonde een soortgelijke analyse van Save the Children een toename aan van geweld tegen scholen, leerkrachten en leerlingen in de landen van de Afrikaanse Unie. De organisatie telt 411 gemelde gevallen, wat neerkomt op een stijging van 20 procent in 2023.

‘Niet alleen de levens van kinderen staan ​​op het spel, maar ook hun toekomst’, zegt Arif Noor, landendirecteur van Save the Children in Soedan. ‘Miljoenen kinderen worden nog steeds geconfronteerd met verstoringen van hun onderwijs, waarbij hun scholen worden verwoest door bommen, worden gebruikt als schuilplaatsen voor ontheemde gezinnen, of dat de lessen wordt stopgezet omdat kinderen vluchten.’

Soedan heeft nochtans de Safe Schools Declaration ondertekend, een politiek engagement om studenten, leraren, scholen en universiteiten te beschermen tegen de ergste gevolgen van gewapende conflicten. ‘We moeten actie zien op basis van deze belofte, zodat het onderwijs en de toekomst van kinderen beschermd worden.’