Ongeveer 80 procent van de aarde aangetast door menselijke activiteit

Bijna geen ongerepte natuur meer op aarde

© Charl Van Rooy (CC0)

 

Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten en het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen, constateren onderzoekers van de University of Queensland in Australië.

“Een eeuw geleden werd slechts 15 procent van het aardoppervlak gebruikt door de mens om gewassen te verbouwen en vee te houden”, zegt James Watson van de University of Queensland. “Als we Antarctica niet meerekenen, is meer dan 77 procent van het land en 87 procent van de oceanen inmiddels veranderd door menselijke activiteiten.”

Zo ging tussen 1993 en 2009 een grondgebied groter dan India (3,3 miljoen vierkante kilometer) wildernis verloren aan huizenbouw, landbouw, mijnbouw en andere menselijke activiteiten.

Genetische informatie

De landen met de meeste ongerepte natuur zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. Volgens de onderzoekers is dringend actie nodig om de laatste intacte ecosystemen te beschermen. Die is nu overgeleverd aan politieke besluiten in de betreffende landen. Ze zien liever dat deze “steeds belangrijker worden de buffers tegen veranderende omstandigheden” worden opgenomen in internationaal beleid.

Het zijn namelijk belangrijke reservoirs van genetische informatie en dienen als referentie voor pogingen om landschappen en zeegebieden elders te herstellen.

“Er moeten direct duidelijke doelen gesteld worden, in het bijzonder gericht op het bewaren van de biodiversiteit, het vermijden van gevaarlijke klimaatverandering en duurzame ontwikkeling”, zegt James Allan, postdoctoraal onderzoeker aan de University of Queensland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.