Bijna helft van de wereldsteden heeft geen plan om klimaatcrisis op te vangen

Nieuws

‘Steden spelen een sleutelrol bij de opbouw van een veerkrachtige toekomst voor iedereen’

Bijna helft van de wereldsteden heeft geen plan om klimaatcrisis op te vangen

Bijna helft van de wereldsteden heeft geen plan om klimaatcrisis op te vangen
Bijna helft van de wereldsteden heeft geen plan om klimaatcrisis op te vangen

IPS

15 mei 2021

Bijna de helft van de wereldsteden beschikt niet over een plan om zich voor te bereiden op de impact van de klimaatcrisis. De steden blijken zich wel bewust van de risico’s, maar hebben vaak geen middelen om maatregelen te treffen.

Development Planning Unit University College London (CC BY 2.0)

Dhaka, Bangladesh, 2009.

Development Planning Unit University College London (CC BY 2.0)

Meer dan 90 procent van de wereldsteden loopt ernstige klimaatrisico’s en een grote meerderheid beseft dat ook, blijkt uit onderzoek door het Carbon Disclosure Project (CDP). Steden krijgen te kampen met overstromingen, hittegolven, watertekorten en schade aan hun infrastructuur.

Maar uit het onderzoek, bij meer dan achthonderd steden wereldwijd, blijkt dat 43 procent helemaal geen plan heeft om zich voor te bereiden op die risico’s. Vier op tien steden heeft zelfs nog geen enkele klimaatrisico- en kwetsbaarheidsanalyse uitgevoerd, waarbij bedreigde mensen, infrastructuur en middelen opgelijst worden.

Nochtans is zo’n analyse cruciaal om steden veerkrachtig te maken, zegt het CDP. Steden die zo’n risicoanalyse wel hebben uitgevoerd, rapporteren bijna zes keer zoveel – al dan niet uitgevoerde – ingrepen om zich aan te passen als steden die geen analyse hebben gemaakt. Daaronder vallen bijvoorbeeld acties om steden te vergroenen en te ontharden, of versteviging van infrastructuur tegen overstromingen.

COVID-herstel

Het probleem is: een kwart van de steden geeft aan dat er geen budgettaire ruimte is om verdere actie te ondernemen. Volgens de organisatie vormen de economische herstelpakketten die wereldwijd zijn goedgekeurd - goed voor in totaal 12.000 miljard dollar - een belangrijke kans om daar iets aan te veranderen.

Een kwart van de steden geeft aan dat er geen budgettaire ruimte is om verdere actie te ondernemen.

‘Steden spelen een sleutelrol bij de opbouw van een veerkrachtige toekomst voor iedereen’, zegt Kyra Appleby, directeur bij het CDP. ‘Een dubbele rol zelfs: de uitstoot verminderen, maar ook de bevolking en de infrastructuur beschermen tegen de fysieke gevaren en de daaruit voortvloeiende gevolgen van klimaatverandering.’

De COVID-pandemie heeft veel steden onder druk gezet, maar de herstelpakketten kunnen ook steun bieden. ‘Steden hebben middelen moeten gebruiken om levens te redden, de economie te ondersteunen en vitale gezondheidsdiensten te beschermen. Om nu een veerkrachtige planeet te bouwen en ervoor te zorgen dat iedereen wordt beschermd tegen toekomstige bedreigingen, moet elke stad een klimaatrisico- en kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren om de cruciale acties te identificeren die ze moet ondernemen.’