Bijna honderd verkrachtingen in Congolese scholen sinds april

Nieuws

Bijna honderd verkrachtingen in Congolese scholen sinds april

Bijna honderd verkrachtingen in Congolese scholen sinds april
Bijna honderd verkrachtingen in Congolese scholen sinds april

Emmanuel Chaco

15 juli 2013

In scholen in de Democratische Republiek Congo zijn tientallen meisjes het slachtoffer van seksueel misbruik door leraars en bestuurders. Dat zegt de Afrikaanse Vereniging voor de Verdediging van Mensenrechten (AADHR).

Een nieuw AADHR-rapport bevat details over bijna honderd gevallen van verkrachting van april tot juni in 45 scholen in Kinshasa en Matadi. “Jonge meisjes worden regelmatig verkracht in scholen. De autoriteiten en justitie zwijgen”, stelt het rapport.

“Veel gevallen worden niet gemeld omdat het slachtoffer bang is en haar rechten niet kent”, zegt AADHR-ondervoorzitter Dora Zaki. “Vooral door onwetendheid  zwijgen de slachtoffers. Vaak worden ze geïntimideerd door leraars en schoolbestuurders.”

Stijging in Matadi

Mado Mpezo, bij de politie verantwoordelijk voor de bescherming van kinder- en vrouwenbescherming, waarschuwt voor een groeiend aantal gevallen van seksueel misbruik in Matadi. “In juni alleen al zijn veertig gevallen van verkrachting gemeld in die stad.”

“Leerlingen moeten dringend bewust gemaakt worden van hun rechten via de publicatie van de twee wetten tegen seksueel misbruik”,

Door de twee wetten uit 2006 wordt seksueel misbruik van kinderen nu veel strenger bestraft. Een seksuele relatie met iemand die jonger is dan zestien wordt als verkrachting bestempeld.

Iedereen melden

Die wetten alleen volstaan niet, zegt Romain Mindomba, ondervoorzitter van de Congolese Vereniging voor Toegang tot Justitie. “De regering moet een mechanisme creëren dat schoolkinderen en ook schoolbesturen bewust maakt van alle strafbare seksuele delicten en van de strenge straffen voor de daders.

“Het is belangrijk leerlingen ertoe aan te zetten om iedereen te melden die hen probeert te dwingen tot een seksuele relatie.”

Wanneer een leraar van seksueel misbruik wordt beschuldigd, is het vaak moeilijk daartegen op te treden “omdat er nooit bewijzen of getuigen zijn”, zegt Dieudonné Baderha, directeur van een middelbare school in Kinshasa.

“Vorig jaar is een wiskundeleraar ontslagen, maar nadien realiseerde het schoolbestuur zich dat het misleid was door een leerling die wraak wilde nemen op een leraar waarvan ze dacht die haar niet mocht omdat ze slechte punten haalde.”

Steeds vaker naar justitie

Thiery Sabi van het openbaar ministerie in Kinshasa zegt dat er “steeds vaker zaken van seksueel misbruik van jonge leerlingen aan justitie worden gemeld. We krijgen hier gemiddeld tien tot vijftien klachten per week.”

Onderwijsminister Maker Mwangu zegt dat de regering zich bewust is van de urgentie van het probleem. Hij wijst erop dat parlementsleden in mei zijn samengekomen om nieuwe maatregelen te bestuderen voor de bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik.