Bijna twee derde van vluchtelingenkinderen krijgt geen onderwijs

Nieuws

Bijna twee derde van vluchtelingenkinderen krijgt geen onderwijs

Bijna twee derde van vluchtelingenkinderen krijgt geen onderwijs
Bijna twee derde van vluchtelingenkinderen krijgt geen onderwijs

IPS

16 september 2016

Onderwijs is een vergeten slachtoffer van de vluchtelingencrisis, stellen de Verenigde Naties. Bijna twee derde van de zes miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd die wereldwijd op de vlucht zijn, moet het zonder onderwijs stellen.

De cijfers zijn afkomstig van het Vluchtelingenagentschap van de VN (Unhcr): van de naar schatting zes miljoen kinderen hebben er 3,7 miljoen geen toegang tot onderwijs.

‘Dit is een crisis voor miljoenen vluchtelingenkinderen’, zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN. ‘Onderwijs voor die kinderen wordt pijnlijk genegeerd, terwijl het een van de weinige kansen is die we hebben om de volgende generatie te vormen.’

Amper de helft van de vluchtelingenkinderen heeft toegang tot basisonderwijs

Voor het rapport Missing Out: Refugee Education in Crisis, vergeleek de Unhcr cijfers van onderwijs voor vluchtelingen met die van de Unesco. Terwijl wereldwijd gemiddeld 90 procent van de kinderen toegang heeft tot basisonderwijs, is dat bij vluchtelingenkinderen amper de helft. Naarmate de kinderen opgroeien, groeit de kloof: een globaal gemiddelde van 84 procent versus amper 22 procent van de adolescenten op de vlucht, en 34 versus 1 procent voor hoger onderwijs.

Toekomst

Het rapport moet stof tot nadenken geven nu er volgende week een internationale top is in de VS over de vluchtelingencrisis, zegt Grandi. ‘Nu de internationale gemeenschap nadenkt over manieren om met de vluchtelingencrisis om te gaan, is het essentieel dat we verder denken dan enkel helpen overleven’, zegt hij. ‘Onderwijs stelt vluchtelingen in staat om aan de toekomst te bouwen van zowel hun asielland als hun thuisland, als ze op een dag terugkeren.’

Sinds 2011 is het aantal vluchtelingenkinderen met zo’n 600.000 per jaar gestegen.

Uit het rapport blijkt dat regeringen en de Unhcr erin geslaagd zijn om een groot aantal nieuwe leerlingen op te vangen, maar de schaal van de vluchtelingencrisis is het grootste probleem. Het aantal vluchtelingenkinderen van schoolgaande leeftijd was met 3,5 miljoen relatief stabiel in de eerste tien jaar van deze eeuw. Maar sinds 2011 is dat aantal met zo’n 600.000 per jaar gestegen.

De UNHCR schat dat er jaarlijks gemiddeld 12.000 extra klaslokalen en 20.000 extra leerkrachten nodig zullen zijn om het tij te keren. Daar komt bij dat de vluchtelingenkinderen vaak in regio’s terechtkomen waar overheden het al moeilijk hebben om de eigen kinderen onderwijs te bieden. Meer dan de helft van de vluchtelingenkinderen van schoolgaande leeftijd komt terecht in deze zeven landen: Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Kenia, Libanon, Pakistan en Turkije.