Bisphenol-A nu ook gelinkt met suikerziekte

Nieuws

Bisphenol-A nu ook gelinkt met suikerziekte

16 februari 2012

Nieuw onderzoek wijst op een verband tussen Bisphenol-A of BPA en zwaarlijvigheid en diabetes (suikerziekte). Van de stof die volop gebruikt wordt in blik en voedingsverpakkingen, was al bekend dat hij kankerwekkend is.

BPA, een populaire chemische stof om transparant plastic te maken, is alomtegenwoordig in onze producten. Het wordt onder meer gebruikt voor dvd’s,  tandvullingen,  conservenblikken en babyflesjes.

Onderzoekers van de Miguel Hernández Universiteit in Spanje hebben ontdekt dat blootstelling aan BPA de productie van insuline stimuleert. Een hogere productie van insuline kan tot resistentie leiden, en zo tot diabetes type 2.

Het onderzoek, dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE, is volgens deskundigen vooral belangrijk omdat het aantoont dat een minimale blootstelling (minder dan een miljardste van een gram) aan BPA al gevolgen heeft voor de menselijke cellen. Dat is zorgwekkend, want uit eerdere studies is gebleken dat vrijwel niemand in het Westen aan die blootstelling ontsnapt.

Vooral mensen met een genetische aanleg voor diabetes type 2 lopen gevaar, maar ook ongeboren kinderen, concluderen de onderzoekers, omdat die extra kwetsbaar zijn voor blootstelling aan BPA en insuline.

Eerdere studies toonden al aan dat de stof schadelijk is voor het hormoonstelsel en de voortplanting en gedragsproblemen kan veroorzaken. Europa heeft de stof inmiddels al verboden in babyflesjes en Canada heeft BPA als “giftig” bestempeld.