Bitter debat met VN-topman op Top van de Volkeren

Nieuws

Bitter debat met VN-topman op Top van de Volkeren

Fabiana Frayssinet

18 juni 2012

Op de Top van de Volkeren, die parallel aan de VN-duurzaamheidstop in Rio wordt georganiseerd, was het debat met de Duitse milieu-expert Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP), een van de hoogtepunten. Maar de toon was bitter.

Naar de ontmoeting met Steiner was het meest uitgekeken op de Top van de Volkeren, een schaduwtop van sociale en groene bewegingen die al op 15 juni begon. Steiner is een belangrijke speler tijdens de officiële duurzaamheidstop Rio+20, die van 20 tot 22 juni loopt.

Kop van jut tijdens het debat was de groene economie, straks een van de centrale thema’s tijdens Rio+20. De sociale en groene bewegingen zien er alleen maar een wolf in schapenvacht in, een groene vermomming van het kapitalisme.

Bruine economie

“We hebben begrepen dat de groene economie, die gebaseerd is op de mercantilisering van natuurgoederen, nauw gelieerd is aan een bruine economie” van vervuiling en roofzucht, zegt de Braziliaanse Larissa Packer van de organisatie Terra de Direitos.

De echte “groene economie is niet de groene dollar, zoals onze bestuurders dat zien. Het is ons groen Amazonegebied”, zegt de inheemse Boliviaan Edwin Vásquez. Hij beschuldigt de multinationals ervan de natuurlijke hulpbronnen te willen kapen.

De Argentijn Juan Herrera, van het internationale netwerk La Vía Campesina, stelde een “volkseconomie” voor, die solidair is en de kleine boer respecteert, als alternatief voor de agro-industrie “die echte soja- en maïswoestijnen heeft gecreëerd waar voor de boeren zelfs geen plaats meer is.”

Verrast

Achim Steiner zei verrast te zijn door deze kritiek. “In het UNEP stellen we dat het huidige economische model niet het model van de toekomst is. We zijn het op dit punt eens met u.” Hij spoorde de deelnemers aan om de ontwerptekst van Rio+20 goed te lezen, met de verschillende interpretaties van de groene economie.

Zonder zijn gebruikelijke pak en das legde Steiner uit dat de aftakeling van het milieu “te maken heeft met het economische paradigma dat de planeet behandelt zoals de mijnbouw: extractie, extractie, extractie.”

Het marktmechanisme van vraag en aanbod is niet bevorderlijk voor duurzame ontwikkeling, zei Steiner. “De blauwvintonijn is nu 4000 dollar waard op de markt. Daardoor zou men kunnen doorgaan met vangen tot de laatste vis.”

Niet oprecht

Steiner pleitte onder meer voor een economische waardering van een ecosysteem en voor nieuwe, schonere energievormen.

Het overtuigde Pat Mooney niet. Volgens de Canadese biodiversiteitsexpert stelt de groene economie schadelijke technologie voor, zoals de synthetische biologie, de ontwikkeling van transgene variëteiten. Mooney ziet ontzet hoe de economie nu ook de biomassa van de planeet onder controle wil krijgen.

Pablo Solón, voormalig VN-ambassadeur voor Bolivia, beschuldigde Steiner ervan “niet oprecht te zijn geweest. “Achter dit concept zit de veronderstelling dat de natuur een kapitaal is.” “Wij vinden dit niet uit”, zegt Solón, het staat in de ontwerptekst die de regeringen straks bespreken tijdens Rio+20.

Zeepbel

“Het is niet omdat u uw stem verheft, dat alles wat u zegt juist is”, repliceerde Steiner. Volgens de Duitser “wil men de groei loskoppelen van de aantasting van het milieu. Men kan niet eeuwig blijven groeien, de grens is de biodiversiteit! Wat we nodig hebben is een herverdeling van de rijkdom!” Hij waarschuwde dat geen vooruitgang geboekt kan worden met deze polarisering tussen kapitalisme en antikapitalisme.

Het debat liet een bittere nasmaak.

Een groene economie zonder een reglementering van de financiële markt zal net het tegenovergestelde van behoud veroorzaken: “een niet te voorziene financiële zeepbel”, zei Larissa Packer van Terra de Direitos achteraf. “Wanneer een bepaald goed schaars wordt, stijgt zijn waarde. Dus hoe meer men de natuur vernietigt, hoe groter de waarde van de natuurlijke rijkdommen wordt.”