Bladerdak van Europese bossen vertoont steeds meer gaten

Nieuws

Europese bossen verloren 17 procent van hun bladerdak de voorbije dertig jaar

Bladerdak van Europese bossen vertoont steeds meer gaten

Bladerdak van Europese bossen vertoont steeds meer gaten
Bladerdak van Europese bossen vertoont steeds meer gaten

IPS

17 september 2020

Het bladerdak, de buitenste laag bladeren van de bomen, gaat in Europese bossen snel achteruit, blijkt uit satellietbeelden. Maar dat is niet noodzakelijk slecht nieuws.

© Cornelius Senf / TUM

Gestorven bomen in het Beierse woud

© Cornelius Senf / TUM

Onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) maakten voor het eerst een hogeresolutiekaart van alle openingen in het bladerdak van de Europese bossen. Ze gebruikten daarvoor 30.000 satellietbeelden.

Op meer dan 36 miljoen plaatsen blijken grote bomen plaats te hebben gemaakt voor open plekken met jonge bomen. De Europese bossen verloren zo 17 procent van hun bladerdak de voorbije dertig jaar.

De oorzaken lopen uiteen, van gereguleerde houtkap, over stormen tot bosbranden.

Niet alleen neemt het aantal gaten toe, ze worden ook groter. In Zweden zijn de gaten in het bladerdak het grootst, gemiddeld bijna twee hectare. De grootste opening vonden de onderzoekers in Spanje, waar een enkele brand in 2012 17.000 hectare vernielde.

© Cornelius Senf / TUM

klik op de afbeelding om ze groter te bekijken

Nieuwe, jonge bomen

De evolutie is niet noodzakelijk negatief. ‘In de meeste gevallen komen er nieuwe, jonge bomen na het verlies van de oudere bomen’, zegt hoofdauteur Cornelius Senf.

De nieuwe kaart dient net om te achterhalen waar de schade wel permanent kan zijn. ‘Om te begrijpen waar bossen het risico lopen op onomkeerbare schade, hebben we een basislijn nodig als referentie. Die wordt nu geleverd door de nieuwe kaart.”

‘De nieuwe kaarten helpen ons te begrijpen hoe de Europese bossen veranderen’, zegt Rupert Seidl, hoogleraar ecosysteemdynamica en bosbeheer aan de TUM.

‘Een groeiende opening in het bladerdak vormt immers een risico voor het bos, maar het biedt ook kansen voor nieuwe generaties bomen die beter zijn aangepast aan de klimaatverandering.’