Blijf uit Irak, waarschuwt vakbond VN-personeel

Nieuws

Blijf uit Irak, waarschuwt vakbond VN-personeel

Thalif Deen

12 mei 2004

We zijn ontstemd dat secretaris-generaal (Kofi Annan) personeel naar Irak blijft sturen ondanks het huidige explosieve en onveilige klimaat, zegt een pas aangenomen resolutie van de 5.500-koppige vakbond van VN-personeel. In het beste geval maakt een VN-missie een marginaal verschil. Dat rechtvaardigt niet de afschuwelijke risico's voor onze collega's die voortvloeien uit het feit dat onze inspanningen de vereenzelviging van de VN met de (Amerikaanse) bezetting alleen zouden versterken, zegt de vice-voorzitter van de vakbond, Guy Candusso.

Momenteel hebben de Verenigde Naties een onderzoeksteam in Irak, maar het is de bedoeling dat er na juli een team gestationeerd wordt dat moet toezien op het verkiezingsproces. De VN zouden ook helpen bij de oprichting van een nieuwe overgangsregering vanaf juli. De verwachting is dat de VN-Veiligheidsraad vóór de terugtrekking van het door de VS-geleide interim-bestuur op 30 juni een nieuwe resolutie zal goedkeuren die toelaat nieuwe multinationale VN-vredesmacht voor Irak op te richten.

De VN zullen een beroep moeten doen op Amerikaanse strijdkrachten om de veiligheid te verzekeren, stelde Carina Perelli, de directeur van de VN-divisie voor Verkiezingssteun na haar voorbereidende bezoek vorige maand aan Irak. Volgens haar zou de technische voorbereiding voor de verkiezingen acht maanden in beslag nemen.

De resolutie van de VN-vakbond roept de Verenigde Naties echter op om weg te blijven uit Irak en roept op om onmiddellijk stappen te nemen om de ernstige mankementen in het veiligheidssysteem aan te pakken. Vakbondsman Candusso wil geen VN-personeel in Irak, zelfs niet in kleine aantallen. Volgens deed Annan de 22 internationale personeelsleden die stierven tijdens het bombardement op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in augustus vorig jaar geen recht, omdat hij hoge VN-ambtenaren die het personeel door incompetentie en grove nalatigheid in de steek lieten niet verantwoordelijk stelde.

De VN-missie in Irak is gedoemd te falen, zo voorspellen vele Midden-Oostenspecialisten en VN-personeelsleden, omdat de wereldorganisatie in toenemende mate niet als een onafhankelijk orgaan wordt gezien, maar als een onderaannemer van de Verenigde Staten. VN-personeel vragen om in Irak te gaan werken, komt overeen met hen naar de leeuwenkuil te sturen, zegt Merrill Cassell, een voormalige directeur budgettering die voor Unicef, het VN-Kinderfonds in Bangladesh, Thailand en Myanmar werkte.

Salim Lone, de vroegere woordvoerder van de bij de bombardementen in Bagdad omgekomen vice-secretaris-generaal Sergio Vieira de Mellon, zegt dat een grotere betrokkenheid van VN-personeel alleen zou mogen voortvloeien uit een nieuw initiatief van de VN-Veiligheidsraad dat een nieuwe politieke en veiligheidsmissie instelt die onafhankelijk van Amerikaans bevel verloopt. Hans von Sponeck, het voormalige hoofd van het Olie-voor-Voedselprogramma vindt een VN-mandaat een van de weinige uitwegen uit het huidige moeras, maar stelt als voorwaarde aan de veiligheidssituatie de VN-aanwezigheid moet toelaten én dat de VN in geen geval afhankelijk mogen zijn van het interim-bestuur in Irak (de CPA).

Een vorige week vrijgegeven rapport zei dat al-Qaeda doodsbedreigingen had geuit tegen Annan en zijn speciale vertegenwoordiger in Irak, Lakhdar Brahimi. Annan zei toen dat ze voorzorgsmaatregelen zouden treffen, maar dat ze doorgaan met hun werk.

Er lijken voorlopig ook weinig vrijwilligers voor een nieuwe VN-vredesmacht in Irak. India en Pakistan, twee van de grootste troepenleveranciers in VN-vredesmissies, gaven al aan dat ze voor deze vredesmacht geen soldaten zouden leveren.