Bloemlezing door acht Marokkaanse auteurs

Nieuws

Bloemlezing door acht Marokkaanse auteurs

Bloemlezing door acht Marokkaanse auteurs
Bloemlezing door acht Marokkaanse auteurs

Op Internationale Vrouwendag op 8 maart stellen acht vrouwelijke auteurs met Marokkaanse roots een bloemlezing voor uit hun werk. Het gaat om Nadia Dala, Rachida Lamrabet, Aïcha Bassry, Hafsa Bekri-Lamrani, Fatima-Zahra Bennis, Nouhad Benaguida, Siham Bouhlal en Fadma El Ouariachi.

Ze schrijven in het klassiek Arabisch, in het Darija (Arabisch dialect), het Amazigh (Berbers), het Frans en in het Nederlands. Het Moussem Nomadisch Kunstencentrum wil de schijnwerpers één keer per jaar op de creativiteit van vrouwen richten. Touria Hadraoui zal de muzikale omlijsting verzorgen. Ze brengt een interpretatie van de Melhoun, een muziekgenre dat historisch gezien enkel voor mannen was bestemd.
‘De avond toont u een vrouwelijk Marokko, pluralistisch en divers en neemt u op een tocht door het veelzijdige landschap van hedendaagse vrouwelijke, Marokkaanse literatuur’, laat Moussem weten. Je kan de auteurs op 8 maart aan het werk zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Op 6 maart vind je hen in de Beursschouwburg in Brussel en de dag erna treden ze op in de Stadsschouwburg in Brugge.

Vrouwendag

Sinds 1978 wordt 8 maart als Internationale Vrouwendag erkend door de Verenigde Naties. Elk jaar wordt de wereld er op die dag aan herinnerd dat vrouwen nog steeds niet dezelfde rechten hebben als mannen. Nergens. De reden waarom precies 8 maart als Internationale Vrouwendag wordt gebruikt, is de eerste staking georganiseerd door vrouwen op 8 maart 1908 in New York.