Blokkades tegen NAVO treffen vooral lokale handel

Nieuws

Blokkades tegen NAVO treffen vooral lokale handel

Blokkades tegen NAVO treffen vooral lokale handel
Blokkades tegen NAVO treffen vooral lokale handel

Ashfaq Yusufzai

29 november 2013

Met een blokkade probeert de Pakistaanse partij PTI de aanvoer van NAVO-goederen richting Afghanistan te stoppen. Maar het is vooral de grenshandel die hinder ondervindt, zeggen lokale handelaren en truckers. Daardoor komen Afghanen zonder voedsel te zitten.

Op 23 november kondigde Imran Khan, voormalige cricketster en voorzitter van de oppositiepartij Pakistan Tehreek Insaf (PTI), een blokkade af van NAVO-konvooien door de Pakistaanse grensprovincie Khyber Pakhtunkhwa, waar zijn partij aan de macht is. De provincie is een van de twee routes over land naar Afghanistan.

Khan wil met de blokkade protesteren tegen de Amerikaanse aanvallen met onbemande toestellen in Pakistan, waarbij regelmatig burgerslachtoffers vallen. Maar de campagne treft vooral de lokale handel, zeggen chauffeurs en handelaren. “Het protest van de PTI treft niet zozeer de NAVO-troepen, maar wel de lokale handelaren en de gewone mensen in Afghanistan”, zegt Naseem Shinwari, voorzitter van de All Pakistan Trucks and Trailers Association. Volgens Shinwari rijden dagelijks zo’n vijfhonderd vrachtwagens richting Afghanistan via Pakistan, maar vierhonderd daarvan rijden via een andere route.

De blokkade creëert niet alleen een tekort aan voedsel en goederen in Afghanistan, maar bedreigt ook de broodwinning van vijftigduizend chauffeurs, assistenten en laders. Hun banen zijn afhankelijk van de handel tussen beide landen.

Muhammad Rafi, een lokale chauffeur , werd naar eigen zeggen hardhandig aangepakt door PTI-leden bij Peshawar, hoewel hij over documenten beschikte waaruit bleek dat zijn vrachtwagen niet geladen was met NAVO-goederen. “Ik krijg maandelijks 200 dollar om heen en weer te rijden naar Afghanistan, maar deze maand betaalt de eigenaar me maar voor twintig dagen, omdat het werk stilligt”, zegt hij.

Volgens douanebeambte Jamal Khan Afridi kunnen de blokkades uitmonden in een grote crisis, omdat meer dan 20.000 trucks staan te wachten in de haven van Karachi.

Enkel NAVO-trucks

De PTI verdedigt zich en stelt dat ze enkel NAVO-trucks tegenhoudt. “In vier dagen hebben we ongeveer twintig NAVO-vrachtwagens geblokkeerd, terwijl tweehonderd trucks met commerciële goederen dagelijks passeren”, zegt Younas Zaheer Mohmand, PTI-districtshoofd in Peshawar. “We stoppen de aanvoer van andere goederen niet omdat die legaal zijn en bestemd voor onze Afghaanse broeders.”

Maar ook volgens Zahidullah Shinwari, voorzitter van de lokale Kamer van Koophandel, schaadt de blokkade de handel. “Meer dan drieduizend containers staan te wachten om naar Kaboel te kunnen via Peshawar, maar de demonstranten houden ze tegen”, zegt hij. Nochtans is Pakistan onder een handelsverdrag verplicht om de goederen te laten passeren, zegt hij.

Een oplossing is niet meteen in zicht. Ishtiaq Urmer, woordvoerder voor de PTI in Khyber Pakhtunkhwa, zegt dat de blokkade zal duren tot de VS stopt met de aanvallen op Pakistaans grondgebied. “We laten alle legale handel door”, zegt hij. “Maar de VS moeten stoppen met het doden van onschuldige mensen. We willen de internationale gemeenschap duidelijk maken dat aanvallen met onbemande toestellen een inbreuk zijn op het internationale recht.”