Actie het meest dringend in Azië

Bodemdaling brengt kustregio’s nog meer in de problemen

Luke,Ma / Flickr (CX BY 2.0)

Nachtelijk zicht op Jakarta. De stad verzakt als gevolg van grondwaterextractie. Het is een van de belangrijkste redenen waarom de hoofdstad wordt verplaatst naar Borneo.

Kustgebieden krijgen niet alleen te maken met de zeespiegelstijging, maar ook met een dalende bodem, blijkt uit Brits onderzoek. Daardoor is de relatieve stijging van de zeespiegel veel groter, en vooral megasteden komen in de problemen.

De studie in Nature Climate Change analyseert niet enkel de zeespiegelstijging, maar ook de bodemdaling op land. Dat is een probleem dat tot nog toe vooral lokaal gezien werd, eerder dan als een wereldwijd probleem.

Maar volgens de onderzoekers hadden bewoners van kustregio’s in de voorbije twintig jaar te maken met een gemiddelde relatieve zeespiegelstijging van 7,8 tot 9,9 millimeter per jaar, vergeleken met een wereldwijde gemiddelde stijging van 2,6 millimeter per jaar.

Grondwater

‘Snelle bodemdaling in rivierdelta’s en vooral bij steden in die delta’s, wordt ook veroorzaakt door mensen’, zegt hoofdonderzoeker Richard Nicholls van de Universiteit van East Anglia. ‘Vaak is dat een gevolg van het oppompen van grondwater, olie- en gas, van stuwdammen die sedimentafzettingen verhinderen, zandwinning en mijnbouw.’

Voor 58 procent van de mensen die wereldwijd in kustregio’s woont, is er sprake van een bodemdaling. Minder dan 1 procent woont in een gebied waar de bodem juist stijgt.

‘Het is belangrijk op korte termijn iets te doen aan daling, omdat we daarmee mensen en economieën beschermen’, zegt hij.

Azië

Actie is volgens de onderzoekers het meest dringend in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Oost-Azië, mede omdat landen in die regio’s megasteden hebben aan de kust en 70 procent van alle inwoners van kustregio’s wereldwijd daar woont.

In de twintigste eeuw daalde Tokio netto 4 meter, terwijl de daling voor Sjanghai, Bangkok, New Orleans en Jakarta tussen 2 en 3 meter lag. In Tokio, Sjanghai en Bangkok is de daling gestopt of sterk verminderd door minder grondwater te onttrekken. Maar in andere steden wordt weinig directe actie ondernomen om de daling te stoppen.

‘Een van de belangrijkste redenen waarom de hoofdstad van Indonesië wordt verplaatst van Jakarta naar Borneo, is dat de stad verzakt als gevolg van grondwaterextractie’, zegt Nicholls.

Hij hoopt dat de studie de aandacht vestigt op de manier waarop bodemdaling en zeespiegelstijging hand in hand gaan, en dat er wereldwijd maatregelen genomen worden om de impact te verminderen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift