Boliviaanse ‘minister van Cocaïne’ in eigen land achter de tralies

Nieuws

Boliviaanse ‘minister van Cocaïne’ in eigen land achter de tralies

Franz Chávez

10 juli 2009

Bolivia heeft de voormalige kolonel Luis Arce Gómez in de boeien geslagen, een van de meest beruchte figuren uit de laatste Boliviaanse dictatuur. Arce Gómez was gisteren (donderdag) uitgeleverd door de VS. De Boliviaanse regering hoopt dat de Amerikanen nu ook de voormalige president Gonzalo Sánchez de Lozada overdragen.

De 71-jarige kolonel zat tot november 2007 in de VS achter de tralies. Hij was er in 1993 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de smokkel van cocaïne. Arce Gómez probeerde er aansluitend politiek asiel te krijgen, maar dat werd geweigerd.

Nog dertig jaar

In Bolivia zal Arce Gómez nu een straf van dertig jaar moeten uitzitten, zonder mogelijkheid tot gratie. Daartoe werd hij in 1993 samen met de voormalige dictator Luis García Meza veroordeeld. García Meza zit die straf nu al uit, maar Arce Gómez was in 1989 uitgeleverd aan de VS voor zijn betrokkenheid bij de drugshandel naar dat land. Hij kreeg in die tijd de bijnaam ‘minister van Cocaïne’.

García Meza was de leider van een staatsgreep die in 1980 een einde maakte aan het bewind van de democratisch verkozen president Lidia Gueiler. In 1980 en 1981 voerden García Meza en zijn veiligheidschef Arce Gómez een bikkelhard dictatoriaal bewind. Ze werden schuldig bevonden aan verscheidene politieke moorden. Volgens de Boliviaanse mensenrechtenbeweging kostte de dictatuur tussen juli 1980 en augustus 1981 aan 164 mensen het leven, terwijl meer dan 1000 tegenstanders in de gevangenis belandden.

De vetste vis

De Boliviaanse president Evo Morales hoopt dat de VS nu ook Gonzalo Sánchez de Lozada uitleveren. Sánchez de Lozada was president van 1993 tot 1997 en van 2002 tot 2003. Hij moest zijn tweede ambtstermijn afbreken en het land ontvluchten na een volksopstand tegen zijn economisch beleid. Samen met twee van zijn ministers wordt Sánchez de Lozada verantwoordelijk geacht voor de dood van een zestigtal  betogers die hard werden aangepakt door de ordediensten net voordat het regime ineenstuikte.

De relaties tussen Bolivia en de VS zijn gespannen. Volgens de Boliviaanse vicepresident Álvaro García Linera is de uitlevering van Arce Gómez geen teken van toenadering maar een “normale procedure”.