Boliviaanse president Evo Morales op weg naar tweede termijn

Nieuws

Boliviaanse president Evo Morales op weg naar tweede termijn

Franz Chávez

11 september 2009

De Boliviaanse president Evo Morales lijkt op weg naar een tweede ambtstermijn. De opiniepeilingen voor de verkiezingen van 6 december geven aan dat hij de favoriet is.

Deze week moeten alle kandidaturen binnen zijn voor de verkiezing van een president, een vicepresident en 166 parlementsleden.

President Evo Morales heeft de beste papieren. Volgens de laatste peilingen van Gallup International zou hij 57 procent van de stemmen krijgen.

Met een nieuwe vijfjarige termijn kunnen Morales en zijn Beweging naar het Socialisme (MAS) een definitieve stap zetten naar een staat die gebaseerd is op gelijke rechten voor inheemse volken, vrouwen en armen. Een eerste belangrijke stap in die richting was de nieuwe grondwet, die in februari goedgekeurd is.

“De regerende partij zal het voorrecht hebben de geschiedenis van het land te herschrijven, op een nog radicale manier dan men tot nog toe gedaan heeft”, zegt politoloog Franklin Pareja.

Verzwakte oppositie

De oppositie is verzwakt sinds het straatgeweld in de stad Santa Cruz de la Sierra vorig jaar. Aanhangers van oppositiepartijen vielen toen overheidsgebouwen aan.

Doordat er geen dialoog is, keren figuren uit het verleden terug, zegt Pareja. Hij doelt op ex-legerkapitein Manfred Reyes de voormalige gouverneur van het departement Cochabamba.

Reyes Villa wil de oppositiesectoren rond zich verenigen. Als running mate koos hij Leopoldo Fernández, de voormalige gouverneur van Pando, die terecht moet staan voor de moord op 16 inheemse inwoners vorig jaar in het Amazonegebied.

De rechtse partijen hebben geen echt alternatief programma voorgesteld, zegt politiek analist Marcos Domic. “Hun enige plan is Morales te verslaan en het regeringsmodel te veranderen, een onhaalbare kaart.”

Reyes Villa kreeg de steun van enkele leiders in de rijke oostelijke regio’s, de zogezegde Halve Maan, waar het verzet tegen Morales, de eerste inheemse president van het land, het grootst is. Maar echt overtuigend zijn die steunbetuigingen niet.