Vorige regering gaf (illegale) goudwinning voorrang op rechten van inheemse bewoners

Bolsonaro onder vuur wegens genocide op Yanomami-volk

Sam valadi (CC BY 2.0)

In Brazilië komt de vorige regering onder vuur te liggen nadat de overheid de noodtoestand heeft uitgeroepen voor het Yanomami-volk in het Amazonewoud. Door de opmars van de illegale mijnindustrie, oogluikend toegestaan onder het bewind van Bolsonaro, zou de inheemse gemeenschap lijden onder extreme ondervoeding en besmettelijke ziekten.

Minister van Justitie Flavio Dino heeft maandag laten weten dat hij een onderzoek zal openen naar genocide, voor ‘het criminele leed dat de Yanomami’s is aangedaan’. Enkele dagen eerder had het ministerie van Volksgezondheid al de noodsituatie uitgeroepen wegens gebrek aan bijstand aan de Yanomami, een gemeenschap van zo’n 35.000 mensen zo’n 220 dorpen in het Amazonewoud.

Inmiddels zijn zestien extreem ondervoede Yanomami-leden per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis voor dringende behandeling.

Ook huidig president Lula da Silva beschuldigde zijn voorganger Jair Bolsonaro van genocide, na een bezoek aan het gebied van het inheemse Yanomami-volk. Junior Hekurari, een leider van het inheemse volk, tweette dat de vorige regering ‘onze noodkreet van ongeveer vijftig brieven’ genegeerd heeft.

Illegale goudwinning

Volgens Braziliaanse functionarissen en waarnemers heeft de voormalige regering toegestaan dat inheemse rechten werden geschonden en natuurgebieden werden vernietigd om de mijnbouw - in dit geval vooral de “garimpo”, of clandestiene goudwinning - te laten uitbreiden in het Amazonewoud.

569 jonge inheemse kinderen stierven in de afgelopen vier jaar aan ziekten zoals malaria, ondervoeding en kwikvergiftiging.

Bolsonaro verwerpt de aantijgingen al en noemt ze volgens lokale media ‘een farce van links’.

Een rapport van het Braziliaanse journalistencollectief Sumauma stelt dat tijdens de ambtsermijn van de regering-Bolsonaro het aantal jonge kinderen dat stierf aan vermijdbare oorzaken met 29 procent is gestegen in het gebied van de Yanomami: 569 jonge inheemse kinderen stierven in de afgelopen vier jaar aan ziekten zoals malaria, ondervoeding en kwikvergiftiging.

Vergiftiging

Goudwinning vervuilt de bodem met kwik, dat wordt gebruikt om goud van andere mineralen te scheiden. Mijnwerkers kappen ook enorme stukken bos en laten kraters in de grond achter. Zo creëren ze de ideale omstandigheden voor de verspreiding van malaria, omdat de muggen die de ziekte overdragen gedijen in stilstaand water. In de afgelopen tien jaar is het aantal malariagevallen onder de Yanomami-bevolking met ruim 700 procent toegenomen.

Een rapport van de Hutukara Yanomami Association stelde in april vorig jaar vast dat het door goudwinning geschonden landoppervlak in het Yanomami-reservaat in 2021 met 46 procent was toegenomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.