Bosbranden en vrieskou teisteren Colombia

Nieuws

Bosbranden en vrieskou teisteren Colombia

Helda Martínez

10 januari 2010

Bosbranden hebben al meer dan 2200 hectaren in de as gelegd in Colombia. Tegelijk wordt de landbouw er geteisterd door ongewone nachtelijke vriestemperaturen. Experts zeggen dat El Niño de oorzaak is. De regering kondigde de noodtoestand af.

In heel het land is de toegang tot natuurparken nu verboden. Ook de populaire barbecue-uitstappen in de bergen en langs rivieren mogen niet langer.
Donderdag waren al 77 branden geregistreerd in meer dan duizend gemeenten. Vooral de regio rond de hoofdstad Bogota is zwaar getroffen.
Een van de zwaarste bosbranden woedt al meer dan een week in het natuurpark Las Hermosas, op 4000 meter hoogte in gebied dat zeer moeilijk toegankelijk is. Vliegtuigen konden er nog niet blussen. De eerste brandweervoertuigen konden de brand pas vrijdag bereiken.

Droogte

Colombia kreunt al geruime tijd onder een droogte- en hittegolf. De oorzaak is het klimaatfenomeen El Niño. De verwachting is dat de droogte nog minstens vier maanden aanhoudt.
El Niño, de warme fase van de Zuidelijke Oscillatie (de koude fase heet La Niña), ontstaat wanneer de oppervlaktetemperatuur van het zeewater in het oosten en centrum van de Grote Oceaan (tussen Azië en Amerika) opwarmt ter hoogte van de evenaar.  Omdat Colombia 1300 kilometer kust heeft langs de Grote Oceaan, is het land zeer kwetsbaar voor El Niño.
Ook de vrieskou wordt door El Niño veroorzaakt. Ze leidt vooral tot grote verliezen in de aardappelteelt. Negentigduizend families leven van die teelt. Ook de bloemenkwekers hebben het over miljoenenverliezen.