Bosjesmannen niet blij met Mo Ibrahim-prijs

Nieuws

Bosjesmannen niet blij met Mo Ibrahim-prijs

Imke van den Akker

13 november 2008

De Bosjesmannen van Kalahari, die grotendeels in Botswana wonen, komen in opstand tegen de Afrikaanse miljardair Mo Ibrahim en zijn stichting die elk jaar de Mo Ibrahim Prijs voor Goed Bestuur uitreikt. De prijs ging dit jaar naar de voormalig Botswaanse president Festus Mogae.

Volgens de stichting zorgde president Mogae voor stabiliteit en voorspoed in Botswana. Maar de Bosjesmannen zijn het daar niet mee eens. ‘Gezien de manier waarop Mogae ons heeft behandeld toen hij president van Botswana was, vinden wij dat hij deze prijs niet verdient’, zegt een woordvoerder van de Bosjesmannen. 
‘Door ons te verjagen van onze voorvaderlijke gronden heeft hij ons leven verstoord. Hij maakte ons arm en we werden ziek door AIDS en alcohol.’

Rechtszaak

Festus Mogae’s overheid zette de Bosjesmannen in 2002 van hun voorouderlijk land en verbood hen te jagen en voedsel te verzamelen.  Jagers werden gearresteerd en gefolterd, degene die vreedzaam protesteerden, werden gevangengenomen en minstens één vrouw stierf de hongerdood toen Mogae’s regering de stam afsloot van de voedselreserves.
In 2006 spanden de Bosjesmannen een rechtszaak aan tegen het beleid van Mogae. Het hof besliste dat de uitzetting ‘illegaal en tegen de grondwet’ was. Volgens een van de rechters stond het verbod tot jagen zelfs gelijk aan doodslag, omdat het leidde tot verhongering. Maar de regering verhinderde  de Bosjesmannen om terug te keren naar hun geboortegrond.

De meest uitgesloten burgers van Botswana hebben een volkomen andere mening over de manier waarop de Afrikaanse elite het land bestuurt.

Kritiek

Ook Stephen Corry, directeur van Survival International, een groepering die ijvert voor de rechten van tribale volkeren, uitte kritiek op de keuze van de prijswinnaar: ‘De meest uitgesloten burgers van Botswana hebben een volkomen andere mening over de manier waarop de Afrikaanse elite het land bestuurt. Hun ervaring van de het bestuur van Festus Mogae is er een van uitzetting, arrestatie en marteling. Misschien zou de Stichting Mo Ibrahim er beter aan gedaan hebben om naar hen te luisteren voordat ze deze slechte keuze gemaakt hadden.’
De Mo Ibrahim-prijs wordt komende zaterdag in Egypte uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 5 miljoen dollar verbonden verspreid over tien jaar. Daarna krijgt Mogae jaarlijks 200.000 dollar, en kan hij twee miljoen dollar besteden aan goede doelen. De prijs werd in 2006 ingesteld door Mo Ibrahim, een rijke Soedanese zakenman.