Botanische tuinen brengen alle planten ter wereld in kaart

Nieuws

Botanische tuinen brengen alle planten ter wereld in kaart

Botanische tuinen brengen alle planten ter wereld in kaart
Botanische tuinen brengen alle planten ter wereld in kaart

24 april 2012

Vier toonaangevende botanische instituten slaan de handen ineen om een catalogus op te stellen van alle planten ter wereld. De enorme databank, die eind 2020 klaar moet zijn, kan een belangrijk middel worden in de strijd tegen het wereldwijde verlies aan biodiversiteit.

De World Flora, een samenwerking van de Royal Botanic Gardens in Londen en Edinburgh en hun Amerikaanse tegenhangers in New York en Missouri, zal in totaal 400.000 plantensoorten tellen. De databank zal in 2020 te raadplegen zijn via het internet.

“Dankzij de rijkdom van onze instituten kunnen we de gegevens bieden die nodig zijn voor oplossingen op basis van planten in een snel veranderende wereld”, zegt Stephen Hopper, directeur van de Royal Botanic Gardens in Londen. “Botanische instituten wereldwijd hebben heel wat expertise om bij te dragen aan deze inspanning, om de informatie te verzamelen die nodig is om de soortenrijkdom beter te bewaren en duurzaam te gebruiken.”

Digitale vooruitgang

De vier instellingen gaan daarom informatie verzamelen uit botanische tuinen over de hele wereld. Die informatie moet gecontroleerd worden en getoetst worden aan wetenschappelijke publicaties, om vervolgens in de onlinedatabank opgenomen te worden.

Geen van de vier instituten is in staat om de krachttoer alleen tot een goed einde te brengen. De nieuwe samenwerking, gecombineerd met de digitale vooruitgang, maakt het voor het eerst mogelijk. “Dankzij betere botanische kennis en de digitale technologie komt een onlinewereldinventaris binnen bereik”, zegt Gregory Long van de New York Botanical Garden. “Het is een belangrijke taak, die ons helpt om de waarde van alle plantensoorten voor de mensheid in te schatten en om overleven beter te beschermen.”

Rijkdom bedreigd

Er zijn naar schatting 400.000 bekende plantensoorten, en vermoed wordt dat nog eens 10 procent meer soorten tot nog toe onontdekt zijn gebleven. Planten zijn een van de grootste natuurlijke rijkdommen op aarde. Ze leveren voedsel, geneesmiddelen en materiaal en zijn van enorm cultureel en economisch belang. Ze stabiliseren ecosystemen en vormen de habitat voor het dierlijke leven op aarde.

Maar ook planten worden bedreigd door de klimaatverandering, milieuvervuiling en menselijke activiteiten. Minstens één op vier plantensoorten op aarde is met uitsterven bedreigd. In 2004 werd daarom een Global Partnership for Plant Conservation (GPPC) gesloten, en toen al werd opgeroepen om een wereldwijde databank te maken.