Milieuramp tastte de beursprestatie van het oliebedrijf niet aan

BP-aandeel had nauwelijks last van olieramp Deepwater Horizon

Dr. Oscar Garcia / Florida State University

Bij de ramp op 20 april 2010 kwamen elf medewerkers om en ontstond het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis.

De enorme ramp met olieplatform Deepwater Horizon, in 2010, had ernstige gevolgen voor mens en milieu. Maar, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Washington, niet voor het aandeel van oliegigant BP. Op lange termijn heeft het aandeel van BP nauwelijks invloed ondervonden.

Bij de ramp met Deepwater Horizon, op 20 april 2010, kwamen elf medewerkers om en ontstond het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis. De gevolgen voor de Golf van Mexico waren enorm: ingrijpende en blijvende schade aan het ecosysteem, dalende visvangst en vervuiling van het zeewater.

Hoewel de imagoschade voor BP aanvankelijk groot was, zijn er op lange termijn geen merkbare gevolgen voor de beurskoers van BP.

Maar hoewel de imagoschade voor BP aanvankelijk groot was, zijn er op lange termijn geen merkbare gevolgen voor de beurskoers van BP, blijkt uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.

Virtueel BP

Om de impact voor het aandeel in te schatten, creëerden wetenschappers van de Universiteit van Washington een virtuele kloon van BP: een gesimuleerd bedrijf met alle kenmerken van BP, maar zonder de impact van de ramp. Vervolgens werden de beursprestaties van dat bedrijf bij de werkelijke marktomstandigheden vergeleken met die van het echte BP.

Daaruit blijkt dat de reputatie van BP meteen na de ramp met 50 procent naar beneden tuimelt tegenover de simulatie, en nog tot 2017 zwaar aangetast bleef. Maar hoewel het aandeel in de eerste maanden na de ramp sterke klappen krijgt, is er op langere termijn geen significant verschil te zien met de simulatie. De onderzoekers vonden ook geen aanwijzingen dat de olieramp gevolgen had voor de reputatie of beurskoers van andere olie- en gasbedrijven.

De studie wijst erop dat milieurampen wel sterke imagoschade kunnen veroorzaken, maar niet noodzakelijk ook de beursprestaties van een bedrijf aantasten, zeggen de wetenschappers. Dat betekent dus dat de aandelenmarkten geen sterke impuls zijn om industriële veiligheid te promoten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift