BP ontkent nieuw olielek in Golf van Mexico

Nieuws

BP ontkent nieuw olielek in Golf van Mexico

Joren Gettemans

19 augustus 2011

De oliemaatschappij BP heeft in een verklaring ontkend dat ze verantwoordelijk is voor een nieuw lek in de Golf van Mexico. Eerder deze week had de Amerikaanse kustwacht een grote olievlek ontdekt op het water.

Op het internet circuleerden berichten dat de beruchte Macondo-bron, waaruit vorig jaar miljoenen vaten olie stroomden na de ramp met de Deepwater Horizon, opnieuw olie in zee lekte en dat BP er boten naartoe gestuurd had.

Stuart Smith, een milieuadvocaat in New Orleans, zei uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat BP tientallen boten naar de zone had gestuurd. “De vloot haastte zich eind vorige week naar de plek en werkte het hele weekend door om de vlek, die snel groeide, te beperken”, schreef Smith op zijn blog. Hij is ervan overtuigd dat de lekken veroorzaakt zijn door scheuren in de zeebodem, op hun beurt een gevolg van de werken aan de lekkende bron vorig jaar.

BP ontkent

BP haastte zich om de berichten te ontkennen in een persmededelingen. “Niets van dat alles is waar”, schrijft BP. “De oliestroom is gestopt op 15 juli 2010 en de bron is finaal dichtgecementeerd op 19 september. De bron wordt gecontroleerd”.

Vraag blijft waar de olie op het water vandaan komt. BP heeft nog twee verlaten bronnen in de sector die het resultaat zijn van testboringen. Een woordvoerder liet weten dat een duikbootje de twee bronnen onderzocht heeft. Rond een van de bronnen werd troebel water waargenomen, maar dat kan het gevolg zijn van een natuurlijke stroming. “We zijn, samen met andere oliemaatschappijen, gevraagd door de Amerikaanse kustwacht om de zaak te onderzoeken”, zegt BP. “De olie lijkt niet afkomstig van een BP-bron.”