Invloed van het klimaat is duidelijk

Branden, kevers en schimmels hakken in op de Europese bossen

Kurt Seebauer / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Een deel van het Nationaal Park Beierse Woud is volledig vernietigd door de letterzetter, een schorskever.

Onze bossen hebben steeds vaker te lijden onder natuurlijke verstoringen, gaande van branden tot schorskevers en schimmels, blijkt uit onderzoek in de hele EU. De oorzaak ligt bij de klimaatverandering.

Bossen zijn van nature blootgesteld aan verstoringen: branden, stormen en allerlei plagen doden bomen en creëren zo ruimte voor jonge exemplaren. Dood hout is ook belangrijk voor de biodiversiteit. Maar de Europese bossen worden steeds frequenter blootgesteld aan die verstoringen, zeggen onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

Schorskevers en plagen

Uit de analyse blijkt dat alle oorzaken van verstoring zijn toegenomen, waaronder stormen en branden, maar dat schorskevers en andere plagen zoals insecten, ziekten en schimmels de sterkste stijging vertonen.

Als bossen sterk verstoord worden, dreigen ze een extra bron van uitstoot te worden.

Gemiddeld verliezen Europese bossen zo’n 52,4 miljoen kubieke meter hout per jaar. Maar in de laatste twintig jaar ligt dat duidelijk een pak hoger: zo’n 80 miljoen kubieke meter, of 16 procent van de totale jaarlijkse houtoogst in de EU. In sommige gebieden ligt het verlies zelfs even hoog.

CO2-uitstoot

Gezien de oorzaken stuk voor stuk gevoelig zijn voor klimaatverandering, verwachten de wetenschappers dat de schade verder zal toenemen. En dat heeft gevolgen voor de klimaatrol die de bossen spelen.

Als bossen sterk verstoord worden, komt immers extra CO2 vrij. Daardoor dreigen de bossen niet langer een opslagvat van CO2 te blijven, maar een extra bron van uitstoot te worden.

Er zijn ook potentiële gevolgen voor de economie, bijvoorbeeld als heel veel hout plots op de markt komt, en voor de biodiversiteit in kwetsbare bosgebieden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.