Braziliaans gerecht opent onderzoek naar blinde wraakacties politie

Nieuws

Braziliaans gerecht opent onderzoek naar blinde wraakacties politie

Mario Osava

23 mei 2006

Het gerecht van de deelstaat São Paulo opent een onderzoek naar de dood van de 109 burgers die de afgelopen weken gedood werden door de politie. Die zegt dat het allemaal om bendeleden gaat die uitgeschakeld werden in een daad van zelfverdediging. Maar er duiken steeds meer aanwijzingen op dat de belaagde agenten hun woede koelden op onschuldige omstanders.

Sinds het begin van de rellen in 82 gevangenissen in de deelstaat Sao Paulo zijn al meer dan 170 mensen omgekomen: 109 verdachten, 41 agenten, 18 gevangenen en vier burgers. Zo luiden de officiële cijfers van de Braziliaanse politie. Met ‘verdachten’ bedoelt de politie volgelingen van de PCC, de bende die op 12 mei het signaal van de massale gevangenisopstand gaf en van de moordaanslagen op Braziliaanse agenten.

De officiële cijfers kloppen niet, zeggen steeds meer Braziliaanse mensenrechtengroepen. De politie heeft op de golf van geweld gereageerd met een de facto doodstraf en daarbij zijn ook onschuldige burgers omgekomen, zegt Francisco Whitaker van de Braziliaanse Commissie voor Vrede en Rechtvaardigheid, een katholieke ngo.

Op 15 mei schoten gemaskerde mannen vijf jonge mannen in het hoofd en de borst in een wijk van de stad São Paulo. Het bleek niet om bendeleden te gaan maar om metaalarbeiders en kantoorbedienden. Eén van hen overleefde de aanslag door te veinzen dat hij dood was. Volgens getuigen waren de daders agenten. Hun actie zou een blinde wraakactie geweest zijn voor de moord op een agent een paar uur eerder in dezelfde straat.

In de pers verschijnen gelijkaardige verhalen over executies van familieleden van gevangenen en van mensen die niets te maken hebben met de PCC. Veel verdachten hebben schotwonden in de rug en in het hoofd, wat erop kan wijzen dat de agenten niet uit zelfverdediging handelden.

“De politie heeft niemand gedood die een onschuldig was”, verklaarde een woordvoerder van de Dienst voor Onderzoek naar Georganiseerde Misdaad. Maar de politie weigert voorlopig de namen vrij te geven van de 107 verdachten. De gouverneur van de deelstaat, Claudio Lembo, gaf toe dat er mogelijk onschuldige burgers gedood zouden zijn. Maar hij ontkende dat er sprake zou zijn van opzet aan de kant van de agenten.
Maandag (22 mei) eiste de openbare aanklager van de deelstaat formeel een lijst op van de namen van de slachtoffers en een kopie van het officiële politierapport voor elk dodelijk slachtoffer. De burgerlijke en militaire politiediensten van de deelstaat moeten de documenten tegen donderdag overmaken aan het gerecht. (MM)