Braziliaans mijnbouwbedrijf onder vuur om dodelijke ongelukken

Nieuws

Braziliaans mijnbouwbedrijf onder vuur om dodelijke ongelukken

Fabíola Ortiz

25 april 2012

Sociale bewegingen uit  verschillende landen beschuldigen het Braziliaanse Vale, het op een na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, van het aanrichten van ernstige sociale schade en milieuschade. Het bedrijf zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van vijftien werknemers tussen 2010 en 2012.

De beschuldigingen staan in het Report on Vale’s Unsustainability - 2012, dat afgelopen week gepubliceerd werd in Rio de Janeiro door het International Network of People Affected by Vale. Het netwerk brengt dertig sociale bewegingen samen uit Argentinië, Brazilië, Canada, Chili en Mozambique, enkele van de landen waar Vale opereert.

Volgens de sociale organisaties heeft het Braziliaanse bedrijf, dat in 1997 werd geprivatiseerd, in 2010 schade aangericht op 742 vierkante kilometer.
Het rapport is volgens Andressa Caldas van de Braziliaanse ngo Global Justice een ‘schaduwdocument’ dat de vorm volgt van de duurzaamheidsrapporten die Vale zelf publiceert. “Vale heeft niet alleen in Brazilië mensenrechten geschonden, maar ook in 37 andere landen”, zegt Caldas.

Vakbonden

Caldas wijst met name op de verslechterde arbeidsomstandigheden. “Er zijn gevallen, zoals in Canada, waar Vale de relatie tussen werknemers en vakbonden radicaal veranderd heeft. Dat heeft geleid tot de langste stakingen in de geschiedenis van Canada.” Ze doelt op stakingen in 2009 en 2020 in Sudbury en Port Colborne in de provincie Ontario die elf maanden duurden. In Voisey’s Bay in de provincie Newfoundland en Labrador duurde een staking achttien maanden.

“De wereldwijde crisis werd aangevoerd om salarisverlagingen, langere werkdagen en massale ontslagen te rechtvaardigen en te snijden in andere verworven rechten”, staat in het rapport.

In 2012 kwamen vier werknemers om bij werkzaamheden voor Vale in Canada, onder wie twee bij hetzelfde ongeluk.  Op 30 januari werden de werkzaamheden in vijf mijnen gestaakt nadat twee werknemers bedolven waren geraakt onder een lawine van natte  rotsen, gravel en zand. Volgens vakbondsman Myles Sullivan is uit onderzoek van de vakbond United Steelworkers gebleken dat Vale veiligheidsvoorschriften had genegeerd.

Sullivan zei in Rio de Janeiro dat Vale zich ervan bewust is dat de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd, maar dat het bedrijf niets doet om dat te corrigeren. “We willen dat de Canadese regering juridische actie onderneemt tegen Vale vanwege deze ongelukken”, zei hij.

ThyssenKrupp Steel

Het rapport van het internationale netwerk gaat ook in op de schending van de milieuwetgeving in Rio de Janeiro door  ThyssenKrupp Companhia Siderúrgica do Atlântico (TKCSA), een joint venture tussen Vale en ThyssenKrupp Steel, de grootste staalfabrikant van Duitsland. Mensen die in de buurt van de staalfabriek van TKCSA wonen, hebben te maken met een toename van 600 procent van het aantal ijzerertsdeeltjes in de lucht, stelt het Openbaar Ministerie in Rio de Janeiro. Dat heeft het bedrijf een twee leden van de Raad van Bestuur al aangeklaagd voor milieumisdrijven.

Vale is ondertekenaar van VN-Global Compact, de Internationale Raad voor Mijnbouw en Metaal (ICMM) en de Duurzaamheidsindex (ISE) van de effectenbeurs van São Paulo , die allemaal principes hanteren voor verantwoordelijk gedrag op sociaal en milieugebied. In januari werd het bedrijf echter het “Slechtste Bedrijf in de Wereld” genoemd door Public Eye Awards, dat jaarlijks de namen publiceert van bedrijven die op sociaal en milieugebied het slechtst presteren.

Vale wilde niet reageren op het rapport. De communicatieafdeling heeft wel een verklaring uitgegeven waar in staat dat het bedrijf ‘alle suggesties en klachten met betrekking tot de werkwijze van het bedrijf serieus neemt.

Vale zegt in de verklaring ook zich ervan bewust te zijn dat mijnbouwactiviteiten impact hebben, en er samen met plaatselijke gemeenschappen en regeringen aan te werken om oplossingen te vinden om de veiligheid van mensen te garanderen, ”alsook een harmonieuze en gezonde coëxistentie.”

In het laatste Duurzaamheidsrapport maakt het bedrijf melding van elf dodelijke ongelukken in 2010. Vale zegt te werken aan een strategie die moet leiden tot een reductie van het aantal dodelijk ongelukken tot nul.