Braziliaanse Arbeiderspartij beschuldigd van stemmenkoperij

Nieuws

Braziliaanse Arbeiderspartij beschuldigd van stemmenkoperij

Mario Osava

07 juni 2005

De tijd dat de partij van de Braziliaanse president onkreukbaar leek, is voorgoed voorbij. Lula's Arbeiderspartij PT en zijn coalitiepartner PTB zijn op een maand tijd betrokken in drie smeergeldaffaires. Gisteren spekte de PTB het jongste schandaalverhaal met namen en bedragen.

De Arbeiderspartij van Lula betaalde maandelijks 30.000 real (net geen 10.000 euro) smeergeld per persoon aan parlementariërs van twee andere partijen in ruil voor hun stem in het parlement. In het totaal gaf de schatbewaarder van de Arbeiderspartij, Delubio Soares, maandelijks 3 miljoen real (1 miljoen euro) aan mensen van de Liberale Partij PL en de Progressieve Partij PP.

De namen en bedragen zijn afkomstig van Roberto Jefferson, de partijvoorzitter van de Braziliaanse Arbeiderspartij (PTB), niet te verwarren met de Arbeiderspartij (PT) van Lula. De PTB en de PT vormen samen een coalitie. De PTB bezet 3 van de 81 zetels in de Braziliaanse senaat en 26 van de 513 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Jefferson noemde de bedragen gisteren (maandag) in een interview met de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo. Vorig jaar al verwezen diverse politici al naar maandelijkse afkoopsommen aan parlementsleden, maar totnogtoe was het altijd bij vage uitspraken gebleven.

De Arbeiderspartij ontkent in alle toonaarden. Partijvoorzitter José Genoino uit verrassing en verontwaardiging en noemt de beschuldigingen absoluut ongefundeerd. Volgens hem berust de steun van de PL en de PP aan de regering uitsluitend op gemeenschappelijke politieke programma’s en principes.

Ook de PP veegt de aanklacht van tafel. Volgens hen probeert de PTB de andere partijen mee te sleuren in haar eigen ondergang. De PTB en met name Jefferson werd de afgelopen weken zelf beschuldigd van corruptie.

De coalitie die Lula steunt, boet razendsnel aan geloofwaardigheid in. Volgens een opiniepeiling die de krant Folha de Sao Paulo zondag publiceerde, beschouwt 65 procent van de respondenten de machthebbers in het land als corrupt. In maart 2004 was dat nog maar 32 procent. De peiling werd uitgevoerd vlak na een ander corruptieschandaal. Een overheidsambtenaar zegt op vraag van de PTB smeergeld betaald hebben aan de Braziliaanse Post om contracten goed te keuren.

Tot overmaat van ramp pakte de federale politie vorige week in de Amazonedeelstaat Mato Grosso meer dan 90 mensen op, waaronder milieuambtenaren, op beschuldiging van de verkoop van documenten om illegaal gekapt hout te legitimeren. Een aantal van de arrestanten hebben banden met de PT.

Met de nieuwe beschuldigingen nu rechtstreeks en uitsluitend tegen haar gericht, betekent dit slecht nieuws voor de Arbeiderspartij, die zich al sinds haar oprichting in 1980 beroept op een sneeuwwit imago.

De Braziliaanse regering lanceerde een tegenoffensief om de schade in te perken. De president verklaarde op televisie dat de perceptie van meer corruptie juist het gevolg is van hun toegenomen inspanningen om dit kwaad te bestrijden. De federale politie heeft de voorbije 2 jaar 45 bijzondere operaties uitgevoerd, en daarbij 1.234 mensen opgepakt, waaronder politici, rechters, politieofficieren en ambtenaren, meestal op beschuldiging van corruptie, zegt Justitieminister Marcio Thomaz Bastos.

Dat argument klopt in zekere zin, zegt Claudio Weber Abramo van de Braziliaanse tak van de internationale corruptiewaakhond Tranparancy International. Maar hij voegt eraan toe dat de huidige beschuldigingen uiterst ernstig zijn. Ze moeten door de kamer en senaat worden onderzocht.

De oppositie wil een parlementaire onderzoekscommissie oprichten om de schandalen te onderzoeken. Een derde van de volksvertegenwoordigers en senatoren heeft die oproep al ondertekend. Totnogtoe hielden de regering en de PT het initiatief tegen. De nieuwe beschuldigingen blazen de roep naar een onderzoekscommissie nieuw leven in. Ironisch genoeg start in Brasilia vandaag het vierde VN-wereldforum tegen corruptie. Vertegenwoordigers uit meer dan honderd landen zullen de bijeenkomst bijwonen. (ADR/MM)