Braziliaanse bisschop stopt met hongerstaking

Nieuws

Braziliaanse bisschop stopt met hongerstaking

Mario Osava

09 oktober 2005

De Braziliaanse bisschop Luiz Flavio Cappio is gestopt met zijn hongerstaking tegen een rivierproject van de Braziliaanse regering. Minister Jacques Wagner van Institutionele Relaties heeft Cappio toegezegd opnieuw in gesprek te gaan over de plannen en er is extra geld beloofd voor het schoonmaken van de rivier Sao Francisco.

Wagner was door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva gestuurd om te onderhandelen met de bisschop. De uitkomst van dat gesprek heeft een nieuwe crisis voor Lula, wiens regering wordt geplaagd door corruptieschandalen, voorkomen. De bisschop van Barra, in de noordoostelijke staat Bahia, had gedreigd met zijn hongerstaking door te gaan tot zijn dood.

Het protest richtte zich tegen plannen van de Braziliaanse regering om via twee kanalen 26 kubieke meter water per seconde naar het droge noorden van Brazilië transporteren. Dat water wordt onttrokken aan de rivier Sao Francisco. Milieuorganisaties, boeren, vakbonden en kerkelijke groeperingen zijn tegen het project, omdat de rivier nu al zwaar belast wordt. Ook verwachten zij dat vooral de economische elite ervan zal profiteren en niet de arme bevolking in het noordoosten van Brazilië.

Ondernemers in Cabrobó, de stad aan de rivier Sao Francisco waar de bisschop zijn hongerstaking hield, hingen de afgelopen week posters op waarin ze juist opriepen het project voort te zetten. In diverse andere steden in het noordoosten klonken soortgelijke geluiden. (JS)