Braziliaanse CO2-uitstoot daalt fors

Nieuws

Braziliaanse CO2-uitstoot daalt fors

18 juni 2013

De Braziliaanse CO2-uitstoot is van 2005 tot 2010 fors gedaald. Dat is vooral aan het Amazonewoud te danken.

Volgens gegevens van het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie is de Braziliaanse CO2-uitstoot van 2005 tot 2010 met 38,7 procent gedaald.

Dat is voor een groot deel te danken aan de vertraging van de ontbossing, vooral in het Amazonegebied. In dezelfde periode steeg de uitstoot door andere sectoren wel, vooral in die van energie, industrie, landbouw en veeteelt en afval.

Met dit resultaat haalt Brazilië 62 procent van de vooropgestelde vermindering van de uitstoot van broeikassengassen tegen 2020. De regering kondigde die vermindering aan op de VN-klimaattop in 2009 in Kopenhagen.

“De nieuwe technologieën in de landbouw en een groter gebruik van hernieuwbare bronnen in de energiesector hebben er ook toe bijgedragen dat de stijging van de uitstoot lager lag in verhouding tot de expansie in die twee sectoren”, zegt Carlos Nobre van het ministerie.

Milieubeleid onder vuur

Niettemin ligt het Braziliaanse milieubeleid al een tijd zwaar onder vuur. Vorig jaar stuurden 39 grote milieuorganisaties een document naar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon met de boodschap dat het Braziliaanse milieu nooit eerder sinds de militaire dictatuur sterker is achteruitgegaan dan tijdens het eerste jaar van het presidentschap van Dilma Rousseff.

Rousseff behoort tot de centrumlinkse Arbeiderspartij (PT) van Luiz Inácio Lula da Silva, die in 2003 aan de macht kwam. Ze werd president in 2011.

Brazilië was het eerste ontwikkelingsland dat doelstellingen voor de reductie van de CO2-uitstoot heeft bepaald en verkreeg daarmee een internationale reputatie op het vlak van milieuthema’s. Maar die gunstige evolutie is gestopt, zeggen milieuorganisaties.