Braziliaanse economie gaat helemaal onderuit

Nieuws

Braziliaanse economie gaat helemaal onderuit

Mario Osava

12 maart 2009

De internationale crisis heeft Brazilië onverwacht hard geraakt. Dat kan de populariteit van president Lula een flinke knauw geven.

Het Braziliaanse bruto binnenlands product (bbp) is het laatste kwartaal van 2008 met 3,6 procent gedaald. Dat komt overeen met een daling van ruim 15 procent op de jaarindex die de VS gebruiken. Brazilië krijgt daarmee even harde klappen als sommige Aziatische landen. Van sterk geïnternationaliseerde economieën zoals Zuid-Korea, Thailand en Taiwan wist men dat ze zeer kwetsbaar zouden zijn voor de economische crisis. Maar in Brazilië had men veeleer een gematigde impact verwacht, omdat het land minder afhangt van export en buitenlandse kredieten.
Dat het toch zo erg is, komt door de conservatieve houding van de Braziliaanse Centrale Bank en van het hele nationale financiële systeem, zegt prof. Julio de Almeida, adviseur van het Instituut voor Studies van Industriële Ontwikkeling. De Centrale Bank houdt de interestvoeten op een van de hoogste niveaus ter wereld. Daardoor slaagt Brazilië er niet in de onvermijdelijke impact van de crisis te “verkorten en minder pijnlijk te maken”.
De financiële sector heeft de kredietverstrekking, die met 30 procent per jaar was gegroeid, bruusk afgeremd. “De val staat in verhouding tot de hoogte.” In een meer geconsolideerde en stabiele situatie zou het effect minder uitgesproken zijn, aldus Alameida.

Gezinsconsumptie daalt

De industrie kreeg de hardste klap. Van oktober tot december kromp ze met 7,4 procent ten opzichte het voorgaande trimester, terwijl de investeringen 9,8 procent daalden. Voor het eerst in zes jaar daalde de gezinsconsumptie met 2 procent, een indicatie dat de binnenlandse markt de economie evenmin ondersteunt.
De meeste analisten verwachten een recessie voor 2009. Daarmee spreken ze het optimisme van president Luiz Inácio Lula da Silva tegen. Lula ontkent dat er een recessie aankomt maar geeft toe dat de groei “dichtbij 0 procent” zal zitten.
In elk geval komt een einde een cyclus van stevige expansie. Het bbp groeide sinds 2004 jaarlijks met 3,2 tot 5,7 procent. Dat droeg bij tot de grote populariteit van Lula. Door de bruuske onderbreking wordt het leger werklozen groter en dat kan een rol spelen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Opnieuw onstabiel

Dat het bbp sneller daalt dan in bijvoorbeeld de VS komt precies door de groeiversnelling van de voorbije jaren, zegt Carlos Thadeu de Freitas, voormalig directeur van de Centrale Bank.
De Braziliaanse economie vertoont nu opnieuw een grote onstabiliteit, net als in de jaren negentig. Alleen is nu vooral de “echte economie” het hardst geraakt, terwijl de buitenlandse rekeningen, de openbare sector en de banken buiten schot blijven.