Braziliaanse milieubeweging vindt veto tegen boswet maar niks

Nieuws

Braziliaanse milieubeweging vindt veto tegen boswet maar niks

Fabiana Frayssinet

31 mei 2012

Het gedeeltelijke veto van de Braziliaanse president Rousseff tegen de omstreden boswet kan de milieubeweging niet overtuigen. Het blijft een overwinning van de landbouwsector op de duurzame ontwikkeling, zegt ze.

Met haar gedeeltelijke veto perkte Dilma Rousseff de hervorming van de boswet in, een hervorming die in zijn oorspronkelijke versie op een flinke versoepeling neerkwam. Eerst werd het veto op applaus onthaald maar toen deze week de details bekend raakten, sloeg de stemming bij de milieubeweging om.

Door het veto “bleef een slechte wet gehandhaafd en werd die zelfs nog slechter gemaakt”, zegt bioloog João Paulo Capobianco, voorzitter van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDS), een van de 163 organisaties die zich in het Braziliaanse Comité voor het Behoud van Bossen en Duurzame Ontwikkeling hebben verenigd.

Wie zich vroeger aan ontbossing schuldig heeft gemaakt, hoeft niets te vrezen want het veto “handhaaft de amnestie en ook de reductie van beschermde gebieden”, zegt het comité in een communiqué.

“We zijn verbaasd dat de president er in geslaagd is om iets wat al zeer slecht was nog slechter te maken “, zegt Márcio Santilli van het Instituto Socioambiental, dat eveneens deel uitmaakt van het Comité.

Twee miljoen handtekeningen

Na maandenlange debatten was de hervorming van de boswet op 25 april goedgekeurd door het Braziliaanse parlement.

Rousseff sprak haar veto uit over twaalf bepalingen en bracht ook verschillende aanpassingen aan. Door het veto moet de wet nu terug naar het parlement.

De hervorming is zeer omstreden: tegenstanders zeggen dat de gebieden voor permanente bescherming kleiner worden, vooral een gevaar voor het Amazonewoud, en dat illegaliteit beloond wordt via de amnestieregel.

Het protest tegen de goedkeuring was groot, niet alleen bij de milieubeweging. De campagne Veta Dilma (Stel uw veto, Dilma), die  de steun kreeg van het bedrijfsleven, en ook van kunstenaars en wetenschappers, verzamelde meer dan twee miljoen handtekeningen.