4000 km2 Braziliaanse savanne verwoest door branden

Braziliaanse savanne verdwijnt aan alarmerend tempo

José Cruz/ABr / Flickr (CC BY 3.0)

De savanne verdwijnt aan sneltempo om plaats te maken voor weiden en monoculturen van sojabonen

Sinds begin 2021 hebben meer dan vijftigduizend branden de Braziliaanse Cerrado, een uniek savannegebied, geteisterd en bijna 4000 vierkante kilometer land verwoest. De Europese Unie heeft de sleutel in handen om de teloorgang van het gebied te helpen stoppen, zegt het Wereldnatuurfonds.

Brazilië is vooral bekend voor het Amazonewoud, maar ook de Cerrado is een enorm en ecologisch cruciaal gebied. Het beslaat 20 procent van het Braziliaanse grondgebied, herbergt een uitzonderlijke biodiversiteit en voorziet miljoenen Brazilianen van water.

Omgekeerd bos

De Braziliaanse Cerrado levert door zijn rijke natuur veel diensten aan de bevolking. Het wordt vaak een “omgekeerd bos” genoemd, vanwege de grote hoeveelheden CO2 die via de diepe wortels van de planten onder de grond worden opgeslagen.

Het is ook een cruciaal gebied voor de watervoorraden: acht van de twaalf grote rivierbekkens van Brazilië hebben hun bronnen in de regio. Ook de Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, wordt bevoorraad vanuit de Cerrado. En negen op de tien Brazilianen gebruiken elektriciteit die wordt opgewekt met water uit de Cerrado.

Soja

Maar het gebied is ook de grootste leverancier van soja aan de Europese Unie. De savanne verdwijnt aan sneltempo om plaats te maken voor weiden en monoculturen van sojabonen: tussen januari en augustus van dit jaar alleen al werd in totaal 3.774 vierkante kilometer - meer dan een kwart van de oppervlakte van Vlaanderen - omgevormd tot landbouwgrond. Dat is een stijging met een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het WWF bijna een kwart van de sojabonen die uit Latijns-Amerika worden geïmporteerd uit de Cerrado.

De monoculturen maken het gebied droger en veel kwetsbaarder voor branden. Daarbij komen nog branden die bedoeld zijn om legaal en illegaal ontgonnen land vrij te maken. In de afgelopen 9 maanden zijn in totaal meer dan vijftigduizend branden geregistreerd, in augustus alleen al meer dan vijftienduizend. Dat is 48 procent meer dan in augustus van vorig jaar.

Europa

Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) moet die vernietiging dringend gestopt worden. Dat kan met een sterke Europese wetgeving tegen de omvorming van natuurlijke ecosystemen en geïmporteerde ontbossing, zegt het WWF.

Soja is het minst duurzame voedsel dat Europa importeert wat betreft ontbossing en vernietiging van natuurgebieden. Het wordt voornamelijk gebruikt om varkens, kippen en melkkoeien te voederen. Volgens het WWF bijna een kwart (23 procent) van de sojabonen die uit Latijns-Amerika worden geïmporteerd uit de Cerrado.

Een voorstel van de Commissie voor een nieuwe Europese ontbossingswet wordt verwacht voor het einde van het jaar. Volgens de laatste informatie zal die enkel betrekking hebben op bossen. Maar volgens het WWF is het essentieel dat ook savannes en andere ecosystemen niet verwaarloosd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.