Braziliaanse tabaksproducenten stappen over naar andere teelten

Nieuws

Braziliaanse tabaksproducenten stappen over naar andere teelten

Fabíola Ortiz

23 december 2011

De Braziliaanse overheid helpt kleine tabaksproducenten naar andere teelten over te stappen. Brazilië is de op een na grootste tabaksproducent ter wereld. Maar de tabaksconsumptie daalt en de werkomstandigheden bij kleine bedrijven zijn slecht.

China is met 2,4 miljoen ton geproduceerde tabak dit jaar de grootste tabaksproducent ter wereld. Met 867.210 ton geproduceerde tabak volgt Brazilië op de tweede plaats.
De meeste Braziliaanse tabak, ongeveer 95 procent, komt van tweehonderdduizend kleine familiebedrijven, die vooral in het zuiden en noordoosten van het land actief zijn.

Ongeveer 90 procent van de Braziliaanse tabak is voor de export. Maar de wereldwijde tabaksconsumptie daalt. Ook Brazilië zelf verwacht een flinke daling, want deze maand keurde president Dilma Rousseff een nationaal rookverbod op openbare plaatsengoed; Brazilië is daarmee het grootste rookvrije land ter wereld geworden.

Bovendien worden veel van die kleine tabakskwekers ziek door rechtstreeks contact met de tabaksbladeren, zegt Mônica Andreis, ondervoorzitter van de Alliantie voor Bestrijding van Tabaksgebruik (ACT). Via de huid kan men acute nicotinevergiftiging of GTS oplopen. “Veel landbouwers gaven al aan dat ze willen diversifiëren of helemaal van teelt willen veranderen”, zegt Andreis.

De overheid heeft de laatste zes jaar al meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in de financiële en technische ondersteuning van tabaksproducenten die willen diversifiëren. Ze bereikte daar al tachtigduizend families mee. Die schakelden over op het kweken van kippen, vissen en melkvee en op het telen van fruit en groenten.