Brazilianen twijfelen aan evacuatie bij kernongeval

Nieuws

Brazilianen twijfelen aan evacuatie bij kernongeval

Fabiana Frayssinet

05 april 2011

De Braziliaanse regering herbekijkt de beveiliging van haar twee kerncentrales. Het land kent geen aardbevingen of tsunami's, maar is niet vrij van natuurrampen zoals aardverschuivingen die evacuatieplannen kunnen doorkruisen.

De Braziliaanse regering schoot al in januari in gang, toen stortregens bijna duizend mensen doodden en zware materiële schade aanrichtten.
Grondverschuivingen komen vaak voor op de toegangswegen naar Angra dos Reis (170 kilometer van Rio de Janeiro), waar zich de twee kernreactoren bevinden.

Fernando Gabeira, voormalig parlementslid voor de Groene Partij, signaleerde minstens 120 punten met grondverschuivingen op de smalle weg tussen Rio de Janeiro, Angra dos Reis en Santos. “Het plan werkte nooit goed”, zegt Gabeira. “Ik nam deel aan een evacuatieoefening en de sirene werkte niet, en een politieagent die ons ging helpen bij de organisatie kwam om in een ongeval. De weg is zeer gevaarlijk.”

Ricardo Baitelo, verantwoordelijke energie bij Greenpeace Brazilië, vraagt zich af hoe de evacuatie na een echte kernramp moet verlopen “als het verkeer al moeilijk verloopt op toeristische piekmomenten als Nieuwjaar of carnaval.”

Eletronuclear

In Angra dos Reis, waar de toeristische zone voortdurend groter wordt, zouden ongeveer twintigduizend mensen gevaar lopen bij een ongeval waarbij radioactiviteit vrijkomt.
Eletronuclear, het bedrijf dat de centrale beheert, liet eind maart weten dat het een commissie heeft opgericht om de veiligheidssituatie op de toegangswegen te herbekijken. Het is van plan alternatieve routes uit te werken. Het werkt ook aan evacuatiewegen via de lucht en via de zee, waarvoor twee kades worden gebouwd.

Volgens Odair Gonçalves, voorzitter van de Nationale Commissie voor Nucleaire Energie, is het evacuatieplan slechts een van de componenten van het noodprogramma bij kernongevallen. Het programma treedt in werking zodra een ongeval niet tot de reactoren beperkt blijft, met een preventieve evacuatie van een zone van 3 tot 5 kilometer rond de centrale. Er wordt ook gedacht aan de bouw van een waterkrachtcentrale, die in werking kan treden wanneer de generatoren het laten afweten.

Nog vijf kerncentrales

Volgens Gonçalves is het risico op een natuurramp klein . “De bergflanken zijn voldoende bestudeerd, volgens onze berekeningen zullen verzakkingen zoals we die in Angra dos Reis gekend hebben, de centrales niet bereiken. En zelfs bij een waterhoos en overstroming bevinden de hulpgeneratoren zich tweeënhalve meter boven het hoogste mogelijke overstroomde punt van het gebied.”

De regering is begonnen met de bouw van een derde reactor in Angra dos Reis en plant nog minstens vier gelijkaardige centrales tegen 2030. Brazilië zegt dat de nucleaire expansie nodig is om aan de groeiende vraag van de economie te voldoen.
Het land haalt meer dan 80 procent van zijn energie uit waterkrachtcentrales. Uitbreidingsplannen voor dergelijke centrales botsen op felle kritiek voor milieuschade aan het Amazonegebied.