Brazilië controleert water in heel Latijns-Amerika

Nieuws

Brazilië controleert water in heel Latijns-Amerika

Brazilië controleert water in heel Latijns-Amerika
Brazilië controleert water in heel Latijns-Amerika

IPS

01 september 2014

Brazilië gaat het beheer en de kwaliteit van het drinkwater in heel Latijns-Amerika in de gaten houden en verbeteren. Dat moet helpen in de strijd tegen de armoede.

Christopher William Adach (CC BY-SA.0)

Christopher William Adach (CC BY-SA 2.0)

‘De toegang tot water van goede kwaliteit is een van de belangrijkste voorwaarden om de armoede uit te schakelen.’

Door de droogte, een gevolg van de klimaatverandering, kampt het Braziliaanse São Paulo, de grootste stad van Latijns-Amerika, met de grootste watercrisis uit zijn geschiedenis.

Om dit soort crisissen te voorkomen slaan het VN-Milieuprogramma en het Braziliaanse Wateragentschap (ANA) de handen in elkaar. Het ANA wordt nu een controlecentrum voor het waterbeheer en de waterkwaliteit in heel Latijns-Amerika en de Caraïben.

Armoede uitschakelen

Het zal onder meer stalen verzamelen en onderzoeken, opleidingen coördineren, en nationale centra helpen opzetten, zegt ANA-expert Marcelo Pires.

‘De toegang tot water van goede kwaliteit is een van de belangrijkste voorwaarden om de armoede uit te schakelen’, zegt Pires. ‘Het is een van de grootste problemen waar ontwikkelingslanden mee kampen.’

‘De aanwezigheid van infrastructuur voor water en sanitair is een basisvoorwaarde voor ontwikkeling’, zegt Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma. ‘Die uitdaging wordt nog groter door de impact van de klimaatverandering.’

ANA-onderzoek geeft aan dat alleen al in Brazilië meer dan drieduizend steden gevaar lopen om vanaf volgend jaar zonder water te vallen. Het gaat om ruim de helft van de Braziliaanse gemeenten.