Brazilië investeert in Cuba

Nieuws

Brazilië investeert in Cuba

Wouter Derijck

15 januari 2008

De Braziliaans President Luiz Inácio Lula da Silva heeft gisteren een bezoek gebracht aan Cuba. De Braziliaanse media onderstrepen het economische belang van deze missie. Met investeringsbeloftes hoopt Da Silva belangrijke ontginningscontracten binnen te halen.

De Braziliaanse president liet zich op de buitenlandse missie vergezellen door zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Gezondheid, Onderwijs en Ontwikkeling. Ook het hoofd van de Braziliaanse energiereus Petrobras kreeg een belangrijke plaats in de delegatie.
Brazilië wil miljoenen dollars investeren in de Cubaanse olie-, transport- en toeristische sector. In ruil hoopt Da Silva belangrijke contracten binnen te halen voor het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras dat aast op de ontginning van Cubaanse olie- en gasreserves in de Golf van Mexico.
Sinds de implosie van zijn belangrijkste geldschieter, de Sovjet-Unie, kreunt het communistische Cuba onder het strakke handelsembargo van de Verenigde Staten. Toch kent het Caraïbische eiland de laatste jaren een gestage, economische groei. De goedkope olie- en kredietverstrekking door Cuba’s grootste handelspartners, Venezuela en China, spelen hierin een belangrijke rol. Ook het afsluiten van ontginningscontraten met Canadese, Spaanse, Indische en Maleisische energiebedrijven, sinds de ontdekking van gas en olie in de Cubaanse territoriale wateren, betekenen een belangrijke ondersteuning van de Cubaanse economie. Door de banden strakker aan te halen wil ook Brazilië zijn graantje meepikken van dit nieuwe elan in Cuba.