Brazilië zet grendel op Amazone

Nieuws

Brazilië zet grendel op Amazone

Laura Boon

28 april 2008

Als het van de Braziliaanse overheid afhangt, komen buitenlanders het Amazonewoud niet meer in zonder speciale vergunning. Dit staat te lezen in een nieuw wetsvoorstel dat volgende maand in de senaat gepresenteerd wordt.

In het wetsvoorstel staat dat buitenlanders een visum moeten aanvragen alvorens het Amazonewoud te betreden. Deze maatregel moet biopiraterij en het stelen van culturele rijkdommen tegengaan.

‘Er zijn aanwijzingen dat buitenlanders in het Amazonewoud op zoek gaan naar genezende kruiden en planten voor commerciële doeleinden. Ze zijn ook inheemse leefgemeenschappen binnengedrongen om hun cultuur te ‘bestuderen’’, vertelt Romeu Tuma Jr., de Braziliaanse National Justice Secretary, aan The Associated Press. ‘In dit geval is er sprake van plagiaat en diefstal van kennis.’
In het wetsvoorstel worden enkele conservatieve politici en militairen geciteerd die buitenlandse organisaties van een dubbele agenda verdenken. Ze zeggen dat bepaalde buitenlandse ngo’s de natuurlijke rijkdommen uit het Amazonewoud stelen onder het mom van ontwikkelingswerk.
‘We willen het Amazonewoud voor onszelf houden’, zegt Tuma. ‘De regio mag gerust door buitenlanders bezocht worden. Ze moeten wel eerst de overheid verwittigen wanneer ze komen en waarom.’ Buitenlanders die het Amazonewoud intrekken zonder toelatingsbewijs, riskeren een boete van 60.000 dollar.
De ngo’s zijn niet gelukkig met deze maatregel. ‘Het zou een ramp zijn als Brazilië beslist het werk van ngo’s voor de bescherming van het regenwoud streng te reglementeren’, zegt Paulo Adario, hoofd van de Amazon Campaign van Greenpeace in The International Herald Tribune. ‘Sinds 1992 zijn bijna alle projecten voor de bescherming van het Amazonewoud tot stand gebracht door internationale samenwerking.

Volgens een recente poll van Renctas, een Braziliaanse organisatie die vecht tegen de illegale smokkel van dieren, is vijfenzeventig percent van de Brazilianen ervan overtuigd dat buitenlanders de natuurlijke rijkdommen van het Amazonewoud komen stelen.
Het Amazonewoud, met een oppervlakte van zeven miljoen vierkante kilometer, is een schatkamer vol exotische planten en dieren. De helft van alle plant- en diersoorten die op land voorkomen, is te vinden in dit regenwoud.
Naast biopiraterij, lijdt het regenwoud ook onder grootschalige illegale houtkap, langdurige droogten en bosbranden.