Brits bedrijf wil zonne-energie uit Afrika importeren

Nieuws

Brits bedrijf wil zonne-energie uit Afrika importeren

Brits bedrijf wil zonne-energie uit Afrika importeren
Brits bedrijf wil zonne-energie uit Afrika importeren

22 oktober 2014

Investeerders zoeken financiering van de Britse overheid voor een plan om 2,5 miljoen huishoudens tegen 2018 te voorzien van zonne-energie die wordt opgewekt in Tunesië. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Sbharris (CC BY-SA.0(

Het betrokken bedrijf, TuNur, een partnerschap tussen de Britse investeerder Low Carbon, ontwikkelaar Nur Energie en Tunesische investeerders, heeft al 10 miljoen euro geïnvesteerd in ontwikkeling van het terrein in Tunesië in Noord-Afrika.

De Britse regering heeft afgelopen zomer nieuwe subsidieregels goedgekeurd. Ontwikkelaars van projecten op het gebied van hernieuwbare energie die buiten Groot-Brittannië werken, maar energie leveren aan het land, kunnen daardoor voor financiering in aanmerking komen.

Goedkoper

Fullneed (CC BY-SA 2.5)

De rode vierkanten geven de oppervlakte weer die nodig is om te voldoen aan de huidige vraag naar elektriciteit in de wereld, in Europa (EU-25) en Duitsland (De).

TuNur stelt dat in Tunesië de wetgeving al zodanig is aangepast dat de export van zonne-energie mogelijk is. Met een Italiaanse netwerkbeheerder is afgesproken dat de onderzeese kabel aangesloten kan worden op een tussenstation bij Rome.

Kevin Sara, directeur van TuNur, zegt tegen de BBC dat het niet om “een fantasie” gaat. “We werken met enkele van de grootste ingenieursbedrijven in de wereld. Het is een serieus project. Maar risicovol, zoals elk groot energieproject.”

Volgens TuNur kan de energievoorziening vanuit Tunesië stabiel zijn en 20 procent goedkoper van schone energiebronnen thuis, zoals windenergie op zee.

TuNur participeerde eerder in Desertec, een Duits initiatief om thermische zonnecentrales te ontwikkelen in Noord-Afrika voor Europese stroomvoorziening. In 2012 trokken bedrijven zoals Siemens en Bosch zich terug uit het project. Ook TuNur deed dat rond die tijd, zegt Sara.