Rondvraag bij 150 gekleurde mensen die in ngo’s werken

Brits onderzoek: ‘Ontwikkelingssector heeft weinig aandacht voor diversiteit onder personeel’

PxHere

Een rondvraag bij gekleurde mensen die in de ontwikkelingssector werken toont aan dat negen op de tien vindt dat hun organisatie weinig begaan is met diversiteit, gelijkheid en inclusie.

Voor het onderzoek werden 150 mensen van kleur bevraagd over hun persoonlijke ervaringen in de organisatie waarin ze werken. Het betrof allemaal ngo’s in de humanitaire en ontwikkelingssector.

Van de ondervraagden zegt 89 procent weinig betrokkenheid te voelen van hun directie op vlak van diversiteit, gelijkheid en inclusie; 85 procent had de indruk dat promoties binnen de sector niet open stonden voor hen. In het afgelopen jaar was 68 procent zelf slachtoffer of getuige geweest van een racistisch incident op de werkvloer.

Obstakels

Het onderzoek werd afgenomen door Bond, een koepel voor ngo’s in Groot-Brittannië. Van de ondervraagden werkt drie vierde in Groot-Brittannië, het overige kwart heeft zijn of haar basis elders in de wereld.

‘Binnen een sector die opkomt voor gelijkheid en mensenrechten is dat een groot probleem.’

‘Ons rapport bewijst wat we eigenlijk al jaren weten’, zegt Lena Bheeroo, hoofdauteur en gelijkheidsexpert bij Bond. Volgens haar ondervinden gekleurde mensen vaker obstakels als ze carrière willen maken. ‘Binnen een sector die opkomt voor gelijkheid en mensenrechten is dat een groot probleem.’

Mooie beloftes op papier

Uit een eerdere studie van Bond uit 2020 bleek dat 73 procent van de organisaties uit het ngo-netwerk dat ze vertegenwoordigen, een duidelijk beleid heeft rond diversiteit en inclusie binnen de organisatie. Uit het nieuwe onderzoek blijkt echter dat, ondanks de mooie beloftes ‘er vaak sprake is van racisme’, met name tegen zwarte medewerkers.

Het rapport maakt ook melding van het feit dat tien mensen zich uiteindelijk terugtrokken uit het onderzoek uit angst voor consequenties, mocht uit de resultaten blijken dat ze hadden meegewerkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.