Britse overheid verliest voor derde keer rechtszaak rond luchtvervuiling

Luca Micheli/Unsplash (CC0)

 

De Britse regering moet voor de derde keer in amper drie jaar tijd de duimen leggen in een rechtszaak over de gevaarlijke luchtvervuiling in het land. Ze doet lang niet voldoende om de burgers schone lucht te verzekeren, oordeelt het Hooggerechtshof in Londen.

De regering onderneemt niet genoeg om 45 lokale overheden aan te sporen iets te doen tegen hun illegale niveaus van luchtvervuiling.

In het vonnis veroordeelt het hof de regering omdat haar plannen in de strijd tegen de luchtvervuiling ontoereikend zijn. De regering onderneemt niet genoeg om 45 lokale overheden aan te sporen iets te doen tegen hun illegale niveaus van luchtvervuiling.

Het hof draagt de regering op om de lokale overheden te verplichten een onderzoek in te stellen naar de oorzaken en er zo snel mogelijk iets aan te doen. De organisatie ClientEarth, die de zaak aanspande, krijgt een pluim van het hof omdat ze de regering op haar plichten wijst.

‘Voor de derde keer in drie jaar veroordeelt een rechtbank de Britse regering omdat ze haar verplichting niet nakomt de lucht in onze steden en dorpen op te schonen’, zegt Anna Heslop, advocaat van ClientEarth. ‘We zijn erg blij dat het hof de regering aanspoort om snel actie te ondernemen en de gevaarlijke vervuiling aan te pakken.’

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift