Ontwikkeld door Climate Action Framework van de universiteit

Britse topuniversiteit geeft alle studenten les in ‘klimaatgeletterdheid’

Jonathan Billinger / Wikimedia (CC BY-SA 2.0)

De Universiteit van Bath voorziet bij het begin van het nieuwe academiejaar in een training om studenten ‘klimaatgeletterdheid’ bij te brengen.

De Universiteit van Bath voorziet bij het begin van het nieuwe academiejaar in een training om studenten ‘klimaatgeletterdheid’ bij te brengen. De cursus is deel van het curriculum voor alle vijfduizend studenten die vanaf deze week terug naar de campus trekken.

De Universiteit van Bath heeft vrijdag aangekondigd dat het programma, dat werd ontwikkeld met The Carbon Literacy Project, ter beschikking wordt gesteld van elke student, nieuwkomer of ancien.

Klimaatgeletterdheid

Het programma werd vorig jaar getest bij honderd studenten. Het leert hen wat broeikasgassen precies zijn, hoe ze de klimaatverandering aanzwengelen en hoe je zelf of je bedrijf in het dagelijkse leven broeikasgassen als CO2 kan helpen reduceren.

‘We weten dat dit een kwestie is waar studenten met hart en ziel mee begaan zijn omdat ze beseffen dat het de rest van hun leven zal beïnvloeden.’

‘Het idee is er gekomen vanuit het geloof dat het belangrijk is om elke student een mate van klimaatgeletterdheid bij te brengen’, zegt Steve Cayzer die het project in goede banen leidt. ‘We zijn ontzettend blij om het programma nu te kunnen uitrollen voor al onze studenten.’

Het initiatief maakt deel uit van het Climate Action Framework van de universiteit. Dit is een actieplan dat werd ontwikkeld door de studentenvereniging en het personeel, en heeft toegezegd om tegen 2040 absolute CO2-neutraliteit te bereiken op de volledige campus.

‘We weten dat dit een kwestie is waar studenten met hart en ziel mee begaan zijn omdat ze beseffen dat het de rest van hun leven zal beïnvloeden’, zegt Cayzer. ‘Door hen klimaatgeletterdheid bij te brengen van bij het begin van hun traject op de universiteit, krijgen we mensen meteen in die mindset en manier van denken. We helpen hen met kennis en het ontwikkelen van vaardigheden die hun hele leven waardevol zullen zijn.’

Bekwamingscursus

Studenten die zich na de basiscursus nog verder willen bekwamen en een certificaat van klimaatgeletterdheid willen ontvangen, kunnen dat tegen een kleine vergoeding van 10 Britse pond bij The Carbon Literacy Project. De universiteit heeft al laten weten dat het studenten uit kansengroepen zal helpen bij de betaling hiervan.

Projectleider van The Carbon Literacy Project, Emma Richards is verheugd over de samenwerking met Bath. Ze hoopt dat andere universiteiten zullen volgen. ‘Klimaatgeletterdheid is een competentie op de werkvloer, net zoals gezondheid en veiligheid dat zijn’, zegt ze. ‘De studenten van Bath zullen veel beter uitgerust zijn om een CO2-vrij werkveld te betreden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift