Succes voor studentencampagne Fossil Free Careers

Britse universiteit bant rekruteerders voor fossiele bedrijven

Fossil Free Careers

De Birkbeck University of London laat fossiele bedrijven niet langer toe om werknemers te zoeken op de universiteit. Het is een overwinning voor een studentencampagne die ook tientallen andere Britse universiteiten onder druk zet.

De Birkbeck carrièredienst, die de veertienduizend studenten van de universiteit bedient, heeft een nieuwe ethisch charter goedgekeurd. Daarin staat dat het ‘geen enkele relatie zal onderhouden met olie-, gas- of mijnbouwbedrijven, als onderdeel van onze inzet voor meer duurzaamheid en de strijd tegen de klimaatcrisis.’

De carrièredienst zal studenten blijven voorzien van onpartijdige persoonlijke loopbaanbegeleiding ‘in elke branche’, maar ze zal daarvoor niet meer samenwerken met fossiele brandstof- of mijnbouwbedrijven. Dat betekent in de praktijk dat die bedrijven geweerd zullen worden van carrièrebeurzen en andere wervingsmogelijkheden op de universiteit. Ze zullen ook geen vacatures, sponsoring of advertenties meer kunnen plaatsen.

Het is een eerste overwinning voor de studentencampagne Fossil Free Careers, die het charter op nog meer universiteiten wil zien.

Anderen volgen

Het is een eerste overwinning voor de studentencampagne Fossil Free Careers, die het charter op nog meer universiteiten wil zien. Ze krijgt daarvoor de steun van de Britse studentenkoepel National Union of Students en acht studentenverenigingen. Inmiddels klinkt al op 36 universiteiten de oproep om het voorbeeld van Birkbeck te volgen. 

De campagne volgt het voorbeeld van de divestment-beweging, die tientallen universiteiten met succes overtuigde om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen. 

Milieuorganisatie People & Planet noemt de beslissing van Birkbeck de ‘eerste dominosteen’ voor de Britse universiteiten.

‘Birkbeck verdient volledige erkenning omdat ze de eerste universiteit is die het gedurfd heeft om de banden met rekruteerders voor olie, gas en mijnbouw te verbreken’,  zegt J. Clarke, klimaatdirecteur bij People & Planet. ‘Gezien meer dan 60 procent van de Britse hogeronderwijssector al fossiele brandstofbedrijven uit hun beleggingsportefeuilles heeft verwijderd, verwachten we dat veel instellingen het voorbeeld van Birkbeck zullen volgen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.